Teplota a intenzita neonovych trubic.

Diskusia o všetkom čo nespadá do kategórie

Teplota a intenzita neonovych trubic.

Poslaťod Matej » Ned 11. Apr 2010 21:04:19

Mam dve svietidla, v jednom je 1 trubica, v druhom su dve, vsetky trubice su 120cm a 36W. To svietidlo kde je jedna trubica ma preradnik, to dvojtrubicove je s normalnym starterom kde trubica par krat preblikne kym, sa rozsvieti.

Divne je ze ta trubica v svietile s preradnikom svieti slabsie ako tie ktore su v tom druhom - nemyslim ze dve svietia viac ako jedna, ale ked to posudim individualne - proste kazda s tych dvoch svieti viac ako ta osamotena. Druha vec je, ze ta samotna trubica s preradnikom sa prakticky vobec nehreje a tie druhe dve su doslova horuce ... to je normalne alebo je to dvojtrubicove svetlo nejake posahane? Alebo ze by to robil ten starter, zeby to preto bolo horuce?
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 3
Has thanked: 11 times
Been thanked: 56 times

Reklama

Re: Teplota a intenzita neonovych trubic.

Poslaťod Matej » Pon 12. Apr 2010 21:47:37

Ziadna odpoved? To sa tu tusim este nestalo :)

Vsak chytte niekto trubicu a povedzte mi ci je horuca, mam strach ci s tym svetlom cosi neni ked to tak hreje.
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Poslaťod Byk1984 » Pon 12. Apr 2010 21:51:34

Neviem ci s nim nieco mas,ale ja mam v jednom akva T5 2x39W a su na predradnik,ktory je original kupeny.V druhom akva mam T8 2x18W a su na starter.No mozem povedat ze tie T5 trubice su viac horuce,ako T8.Ale zas tamtie amju viac watov a su tensie,takze ta intenzita tepla sa v nich asi dost kompenzuje.A tiez ak ti trubica svieti 12 hod,tak sa nahreje.
Byk1984

Images: 2
Has thanked: 7 times
Been thanked: 27 times

Poslaťod Stero » Pon 12. Apr 2010 22:04:09

mal by si to mať Ok predradník je pomocník ktorý riadi zapaľovací prúd, čo eliminuje odber veľkého prúdu pri nábehu studenej výbojky; počas teplotnej stabilizácie výbojky elektronický obvod riadi veľkosť odoberaného prúdu a ten rastie postupne až na nominálne hodnoty a potom je stabilný a rovnomerný. Pri klasickom štartéry to nieje preto v podstate svetlo 50 krát za sekundu blikne a 50x za sekundu rozsvieti.Po naštartovaní sa štartér odpája z obvodu a frekvencia siete ide na žiarivku.
Kód: Vybrať všetko
http://sk.wikipedia.org/wiki/Žiarivka#Zapojenie_line.C3.A1rnej_.C5.BEiarivky_so_.C5.A1tart.C3.A9rom_a_tlmivkou

U žiariviek to eliminuje plyn vo vnútri ale ak nieje predradník zapojený pred nimi tak sa podstatne viacej nahrievajú ako žiarivky z predradníkom. Preto u žiariviek s predradníkom odpadá mihanie svetla v prevádzke pri vysokej frekvencii a tým sa zvyšuje aj životnosť žiariviek.

To že svieti slabšie - ťažko povedať, možno že tam máš inú žiarivku s iným množstvom svetelného toku. alebo odrazku, možno iný kryt. Nafoť ich a popíš aké sú tam žiarivky.
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

Poslaťod Matej » Pon 12. Apr 2010 22:35:04

Stero píše:mal by si to mať Ok predradník je pomocník ktorý riadi zapaľovací prúd, čo eliminuje odber veľkého prúdu pri nábehu studenej výbojky; počas teplotnej stabilizácie výbojky elektronický obvod riadi veľkosť odoberaného prúdu a ten rastie postupne až na nominálne hodnoty a potom je stabilný a rovnomerný. Pri klasickom štartéry to nieje preto v podstate svetlo 50 krát za sekundu blikne a 50x za sekundu rozsvieti.Po naštartovaní sa štartér odpája z obvodu a frekvencia siete ide na žiarivku.
Kód: Vybrať všetko
http://sk.wikipedia.org/wiki/Žiarivka#Zapojenie_line.C3.A1rnej_.C5.BEiarivky_so_.C5.A1tart.C3.A9rom_a_tlmivkou

U žiariviek to eliminuje plyn vo vnútri ale ak nieje predradník zapojený pred nimi tak sa podstatne viacej nahrievajú ako žiarivky z predradníkom. Preto u žiariviek s predradníkom odpadá mihanie svetla v prevádzke pri vysokej frekvencii a tým sa zvyšuje aj životnosť žiariviek.

To že svieti slabšie - ťažko povedať, možno že tam máš inú žiarivku s iným množstvom svetelného toku. alebo odrazku, možno iný kryt. Nafoť ich a popíš aké sú tam žiarivky.

Tak to asi bude tym starterom, preto su horuce a idu kopu hodin denne takze to je asi ok.

K tej intenzite, porovnaval som to tak ze som otocil svetlo opacne, takze som videl priamo na trubice cize odrazka a kryt nehra rolu pretoze som pozeral priamo na hole trubice. Pritom su rovnake - philips daylight 865... Asi ten preradnik a starter ovplyvnuju nejako aj tu intenzitu svetla alebo neviem co. Mne to je v podstate jedno, len som sa bal ci s tym nieco neni a predpokladal som ze ten rozdiel asi robi starter.
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Poslaťod Rostratus » Uto 13. Apr 2010 10:52:26

Ja mám žiarivky T8 - ten starší model, sú v originálnych svietidlách zn. Atman:

Obrázok

, ale mám ich aj v klasických osvetleniach, ktoré zakúpite v elektre:

Obrázok

V obidvoch typoch mám žiarivky na dotyk horúce.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod LaciP » Uto 13. Apr 2010 11:26:53

...ja používam T8 žiarivky, také obyčajné z Hornbachu čo sa dávajú pod kuchynskú linku, len je tam trubica studená denná...na dotyk sú teplé ale nie horúce ako mávam T5 so štartérom na inom akva...
Obrázok užívateľa
LaciP

Images: 13
Has thanked: 6 times
Been thanked: 3 times

Späť na Mimo témy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 10 hostia