Rastlinne akvarko

Diskusia o všetkom čo nespadá do kategórie

Rastlinne akvarko

Poslaťod Blade-o » Štv 18. Nov 2010 0:36:43

Zdravim vsetkych chcem si zalozit nove akvarko uz ho mam spravene ma 73L kupil som si aj Aquaclay ground od Rataja len teraz rozmyslam ci treba pod to dat aj nejake stare dno ako vyzivny substrat alebo to je zbytocne? Moze mi niekto poradit ktory ma skusenosti s rastlinnymi akvariami??
Dakujem
Obrázok užívateľa
Blade-o

Has thanked: 8 times
Been thanked: 1 time

Reklama

Re: Rastlinne akvarko

Poslaťod Pito » Štv 18. Nov 2010 8:53:16

ahoj. no ked tam chces mat rastliny, tak pri novo zalozenom akva nebudu mat ziadnu vyzivu a vecsina ti uhynie. to stare dno by bolo dobre, no horsie ho zohnat. neviem ci sa nieco take da kupit, ale ake ryby tam chces mat, alebo ci robis ciste holanske akva?
na trhu je aj dostatok hnojiv pre rastliny no aky maju vplyv na ryby, je to otazne.. ked bude akva rastlinne tak to ti staci priliat hnojivo aby mali dostatok zivin na prvotne zakorenenie.
Obrázok užívateľa
Pito

Images: 75
Has thanked: 14 times
Been thanked: 27 times

Poslaťod Byk1984 » Štv 18. Nov 2010 10:42:52

Ja som zacinal s amazonkou a mal som dost rastlin v akvariu.Mozem dodat,ze o rastliny sa treba fakt starat,ak chces aby to akvarium bolo pekne a bez riasy.Taktiez treba davat pozor na hnojivo,kolko davas.Netreba sa drzat navodu.Treba dat o troska menej ako pisu.Ja som pridaval podla navodu a strasne sa mi robila aj hneda riasa.Potom som daval len 3/4 toho co pisali a bolo to ovela lepsie.Pokial viem hnojivo rybam neskodi.Aspon mojim neskodilo a mal skalare,mecune a take amazonske ryby.
S vlastnej skusenoti mozem dodat,ze niektore rastlinky potrebuju hrubsi strk.V jemnom strku totiz niektore druhy rastu strasne pomaly.To mam z vlastnej skusenosti.Jeden druh rastliny,v dvoch akvariach a v inej zrnitosti a v akvariu s hrubsim strkom,rastla pomerne rychlejsie.
Cop sa tyka dna,ten Aquaclay od rataja je dobry,ale kup si to uz teraz a nasip do vody.Sam zistis,ze ten Aquaclayx potrebuje aspon mesiac kym sa usadi.Mne plaval asi 3 tyzdne urcite.Musi nasiaknut,aby sa drzal na dne.
Ak mas este nejake otazky,rad odpoviem
Byk1984

Images: 2
Has thanked: 7 times

Poslaťod muriak » Štv 18. Nov 2010 14:23:07

ja mam tiez jedno akva s rastlinami a je to des,dos vela starosti.ako hnojivo pouzivam od rataja buvoj a pridavam aj co2 vlastna vyroba je rychlejsi rast rastlin,ale hlavne je svetlo.co sa tyka toho strku zacni s nenaroc.ako anubias a postupne pridaj narocnejsie rastliny.
muriak

Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Poslaťod Blade-o » Štv 18. Nov 2010 17:15:48

tak aby som postupne odpovedal na otazky chcem tam krevetky uz mam sakury chcem takych zvlastnejsich prisavnikov este neviem akych zozeniem 4ks a potom neonky asi cca 50ks, s tymi hnojivami a dnami neni najmensi problem pozhanat je toho kopec treba sa riadit uz len podla ceny.
Byk dakujem za rady dam to namocit, uz by som to tam hodil teraz ale treba mi dokoncit este kryt a podstavec, len ide mi oto ci mam dat nejake stare dno pod ten aquaclay napriklat floredepot alebo nieco take, najprv musim dat nieco take a az potom dam to od rataja len neviem ci to mam dat alebo nie
a nechcem to holandske co som cital specifikaciu holand. akva tak to je nieco ine ako mam predstavu ja chcem to skor Nature aqua nieco na stil Takashi Amano nieco take CO2 tam moc nechcem aspon zatial nie, nechcem ani moc rastlin hlavne na dno nejaka trava a nejaky mach take pekne jednoduche
Obrázok užívateľa
Blade-o

Poslaťod Byk1984 » Štv 18. Nov 2010 17:32:43

Ja so mal ten Aquaclay cisty,bez akehokolvek stareho dna.Rastlinky mi v nom rastli ako dive.Sprav kryt a mozes ho namocit.Ale aj tak by som skor ako aquaclay,dal klasicky strk zrnistosti 3-4mm.Ten sa mi osvedcil tiez.Ja som mal konkretne cierny.Nemal som v nom sice krevetky,ale co viem,su to tiez dobre pozierace rias.CO2 ti mozem len doporucit.Je to fakt skvele hnojenie pre dobry rast rastliniek.Mozes si spravit podomacky robeny tzv. burčiak.Tiez ak sa nemylim ma Rataj svoj vlastny CO2 set-Biokvas CO2 200.S tym skusenosti nemam,ale niekde som cital ze je to dobre.Stoji to myslim nejake 12eur.Ptom ma tiez drahsie,ale to su uz klasicke tlakove flase s ventilmi a inym prislusenstvom.
Rastlinky,tie som ja kupoval len od neho.Objednal som si ich cez e-shop co ma.Pekne zabalene.Pride ti to na dobierku a neni to az tak drahe.ALe ak chce usporit kazdy cent,tak sa opitaj v okoli a objednaj s viac ludmi a postovne si rozdelite.To stoji nejake 5-6eur.
Byk1984

Poslaťod Byk1984 » Štv 18. Nov 2010 17:41:36

este som zabudol dodat,ze Rataj ma tiez Nove a stare dno.Je to jemnejsi strk.Nieco take som pouzival ja kedysi.Bez toho stareho dna,ale ludia to robia tak,ze si na spodok daju asi 2cmvrstvu stareho dna a na vrch 3-4cm vrstvu noveho.Ja som mal len nove,ale nie od rataja.
Byk1984

Poslaťod Blade-o » Štv 18. Nov 2010 17:46:18

ja mam tiez ten cisty, hej viem pravweze ja nad tym rozmyslam ze dam stare dno pozeral som zatial od sery myslim ze floredepot a to je taky stary piesok s kamienkami a nejakymi tabletami ze to dam najprv a prikryjem tym od rataja cistym myslim ze to bude asi najrozumnejsie aby sa od spodu pomaly nahor uvolnovali ziviny, co vy na to??? mam este tekute hnojivo od sery a tabletove to by som tiez pouzil
Obrázok užívateľa
Blade-o

Poslaťod Byk1984 » Štv 18. Nov 2010 17:52:26

Nieje to zly napad,len aby si to nepreplatil.Vies ono ak sa ti akvarko zabehne uz to bdue OK.Nemusi kupovat zbytocne veci.Kup si klasicky strk,farebny,biely cierny,mas vela,alebo klasicky potocny.Je to podla mna jedno.Tak ako aj pri cichlidach,vsetko funguhje na dobrom zabehnuti akvaria.
Nekupuj tam hlavne nejake filtre,co maju silny vytok s filtra.Tam ti zarucujem,ze bdues mas stetinkovu riasu,aj ked bdues pouzivat pripravok proti riasam.Ja som potom presiel na klasicky bublifuk a bol som velmi spokojny.Doteraz to pouzivam a nemam problem
Byk1984

Poslaťod Blade-o » Štv 18. Nov 2010 18:09:31

takze mam sa vykaslat na to stare dno? je to zbytocne? na zabeh tolko pockam to nevadi. Vies co filter mam zavestny Aqua Clear 20 od Hagenu cize uplne idealny pre rastline aqua aspon si myslim
Obrázok užívateľa
Blade-o

Ďalší

Späť na Mimo témy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 32 hostia