,,Lava rock" - to je cela paleta. Na zakladnej skole nas to ucili ako vylevne vyvrete horniny. Patri sem napr. bazalt (teda cadic, z ktoreho su cierne dlazobne kocky), dalej ryolit (krasny je napr. ruzovy ryolit z Vyhni - zname kamene more), andezit (napr. z Dubnika, kde sa tazil opal). Toto vsetko su kompaktne a tvrde skaly. Okrem nich medzi ,,lava rock" patria tufy. Vznikli napadanim a nasledne spevnenim sopecneho popola a drobnych kamienkov, preto su lahsie a niekedy drobivejsie. Niekedy mozu vyzerat ako ,,travertin", lenze bez uhlicitanu vapenateho. Kde ,,lava rock" na Slovensku hladat? Jedine v sopecnych pohoriach, napr. Kremnicke vrchy, Stiavnicke vrchy, Vihorlat, Slanske vrchy. Su tam stovky malych lomov a odkryvov a miliony - aj peknych - sutrov. Zeby mali nieco strasne v akvariu vylucovat - toho by som sa nebal (ak tam nevlozite rovno nejaku rudu z banskej haldy).
Môj nazor-mal som v starom 150l Akva-ked som to tam vkladal nebolo to nič moc-ked to chyti riasu je to
.Ale davaj pozor na niektore kusy su velmi ostre-pre ryby nebezpečne.Inač lacno ich zoženieš v zahradnych obchodoch,v Horbachu a samozrejme v Akvashop.Predavaju sa na kila alebo na kusy.Som s PO mam dačo zvyšne, nie vela-zastav sa dam ti za dara.