Ascari píše:Ahoj Shellinka, ja sa ťa opýtam keďže s tým robíš
že ako sa tá škoda u suseda vypočíta. Trebárs maľovanie je jasné ale napr. zničená sedačka a televízor ktoré majú trebárs 15rokov. Dá mu poisťovňa na nové - porovnateľné alebo len nejakú zostatkovú hodnotu 10evri ktorú si môže akurát tak...
Aj ja som nad poistením rozmýšľal len som sa akosi ešte neodhodlal
Robím v maklérskej firme,so všetkým,čo sa týka financií,teda nie pre konkrétnu poisťovňu,banku,ale zmluvy máme s väčšinou.
Pri poistení majetku sa používajú dva pojmy-časová cena(=cena,ktorú mala vec tesne pred poistnou udalosťou-prihliada sa na opotrebenie)a nová cena(=cena,za ktorú sa dá v danom mieste a čase zaobstarať rovnaká alebo porovnateľná vec) Teda ako píšeš,vytopíš suseda akváriom-tu musíš mať poistenie zodpovednosti za škodu.(ak praskne radiátor,tam stačí aj poistenie domácnosti)Za maľovanie,podhľady zo sadrokartónu,podlahy a pod dostane sused sumu,za ktorú si môže to dať urobiť nanovo(materiál+práca).Za zariadenie hodnotu zníženú o amortizáciu,ale napr. ak si dal tesne predtým sedačku napr.prečalúniť,tak aj keď je staršia,jej cena sa zvýšila,takže dostane viac.Jasné,že za 15ročnú telku Orava nemôže dostať 400€ ako za plazmu
Každá poisťovňa má tabuľky a pri likvidácii sa dá dohodnúť buď na uhradení faktúr za opravy alebo ti pošlú peniaze vopred podľa tabuliek a poškodenia a urobíš si opravu svojpomocne.Pozor treba dávať aj na podpoistenie,t.j.máš poistený byt pred desiatimi rokmi na milión,dnes má hodnotu dva,tak pri vyplácaní náhrady škody dostaneš 50%...Pri poistení zodpovednosti ale nedostaneš zaplatené za škody,ktoré ti spôsobí akva v tvojom byte,tam musíš mať poistku stavby a zariadenia.
K tej zodpovednosti za škodu-tam máš poistené škody na zdraví a živote,na majetku a finančné(ušlý zisk)za všetkých užívateľov bytu.Modelová situácia:Vytopil si akváriom suseda-príde ti búchať nasrdený na dvere,otvoríš,z bytu ti vybehne pes,pohryzie ho a bude dva týždne PN.Vynášaš zničené podlahy z bytu a oškrieš mu auto a tvoje deti mu ešte loptou rozbijú okno...Aby ťa nekleplo,ideš si kúpiť fľašu do obchodu a zhodíš celý regál...Na toto všetko(a.i.)sa vzťahuje táto poistka.
Som sa rozpísal a že vraj stránka venovaná akvaristike