Štetinková riasa – ako som sa jej zbavil

Diskusia o všetkom čo nespadá do kategórie

Štetinková riasa – ako som sa jej zbavil

Poslaťod Pemix » Str 18. Jan 2012 7:31:34

Niekomu nedá spávať, trhá si z jej výskytu vlasy, niekto ju považuje za prirodzenú súčasť akvária, niekom je ukradnutá. Spočiatku, keď sa zjavila u mňa v nádrži patril som do prvej skupiny zúfalcov. Čo s tým, ako sa tej „príšery“ zbaviť? Postupom času mi jej prítomnosť prestala robiť vrásky na čele a jej prítomnosť som bral za spestrenie inventára nádrže.

Napísal Pemix, www.bao-bab.sk

Celý článok: http://www.cichlidportal.sk/portal/inde ... jej-zbavil

Dodatok autora:

Neviem, do akej miery som k tomu prispel svojim dielom, ale fakt je taký, že riasy je oproti stavu predtým asi o 80% menej. Možno k jej ústupu prispela aj zmena osvetlenia (predtým 2x865, teraz 1 x 36w sylvania aquastar 1 x 36w osram skywhite 880), ale väčší úspech prikladám náhodnému zisteniu z aplikácie roztoku sódy a soli.

Peter
Pemix

Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time

Reklama

Re: Štetinková riasa – ako som sa jej zbavil

Poslaťod Veemak » Sob 21. Jan 2012 22:24:21

Ja osobne uz stetinku neriesim, viem, kde je chyba, ale velmi uspesne sa jej da zbavit pomocou 3% peroxidu-kupit zo liter /cca 4EURa/ nasat do striekacky a v mieste vyskytu riasy peroxid aplikovat do nej /najlepsie s ihlou/.. Riasa scervena /tym padom je KO/ a o zvysok sa postaraju ryby - zozeru ju, alebo sa rozpadne.. Peroxid sa v kontakte s vodou meni na kyslik a vodu tusim.. Samozrejme, aplikovat s mierou a nie v blizkosti ryb.. Da sa pouzit aj na hruboliste rastliny..
Veemak

Been thanked: 0 time

Poslaťod Rostratus » Sob 21. Jan 2012 22:43:03

Ahoj Veemak, tento postup som tiež poznal, len problém je v tom, že ak je táto riasa napríklad na celom pozadí a všetkých kameňoch, takýmto spôsobom je to nereálne aplikovať. Mňa by skôr zaujímalo kde môže byť maximálna hranica únosnosti cichlíd voči soli.... myslím pri aplikácii. Ja napríklad občas solím nádrž v pomere 1 PL na 25 litrov vody. Keď sa mi zdajú ryby, že niesú v dobrej kondícii, niekedy aplikujem aj 2 PL na 25 litrov vody. Otázne je, ak by som sa chcel zbaviť pomocou soli tejto riasy, tak napríklad spomínaných 2 PL na 25 litrov vody mám odskúšané, že nezaberie na túto riasu... možno ale zaberie pomer 3 PL, alebo 4, 5 PL na 25 litrov vody, ale kde je hranica, že to aj ryby znesú? To by mňa zaujímalo. Aby sa človek náhodou naraz nezbavil rias aj rýb. :x
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod Skoky222 » Ned 22. Jan 2012 2:22:31

Zdravím,štetinková riasa bola tiež problém :evil: pokiaľ som sa neporadil s jedným predavačom v pet-centre. Teraz kupujem chemiu, ktorú predávajú naváženú na 2000L akvárium. Terapia trvala 6 týždňov. Každý týždeň som pridal z tejto chémie do vody potrebné množstvo podľa návodu. Po 6 týždni som spravil normálnu údržbu akvária + preplach filtračných trubiek savom a mechanickom vyčistení kefkou. Všetka riasa zmizla a teraz preventívne raz do mesiaca pridávam polovičnú dávku. Toto praktizujem už rok a už som aj zabudol čo je to štetinková riasa :D :D :D . Táto chémia nemá žiadne vedľajšie účinky na ryby ani na rastliny, akurát odporúčam na túto dobu premiestniť slimáky. :wave: :wave: :wave:
Skoky222

Poslaťod Ruddykk » Ned 22. Jan 2012 7:10:54

Čierna štetinková riasa alebo BBA /black brush algae/ sa adaptovala zo slanej vody aj na sladkú. Patrí do oddielu Rhodophyta a rodu Audouinella /rod červených rias/ ktorých je veľa druhov. Tvoria ju drobné vlákna prichytené na podklad. Prichytenie je tak silné že veľakrát sa nedá odtrániť ani žiletkou. Dobrou správou pre akvaristou je že sa neprenáša z akvária do akvária. Je prítomná všade len potrebuje k svojmu rastu vhodné podmienky. A tie sú hlavne organicky znečistené vody /hnojenie rastlín/ dobrý prietok vody. O osvetlení by som diskutoval. Riasa postupom času zanesie filter a začne sa prichytávať i na skle. Účinok soli /NaCl/ koncentrovaného roztoku spočíva v zmene osmotického tlaku a následne dehydratácia vlákien. Čím riasa odumrie. Pokiaľ sa nedá akvárium kompletne vyčistiť potom zostáva na rade len chémia ktorá má vždy minimálny vplyv na ryby. Niektoré zareagujú niektoré nie. Osvedčené je nasadiť ryby Garra gotyla ktoré sa riasou živia. Ani prísavník veľmi neoblubuje tieto riasy. V mojom akváriu som obmedzil kŕmenie rýb /afické cichlidy/ a zmenšil prietok čerpadla. Výmena vody vzhľadom na osádky /Cyprichromis/ zostala nezmenená. 1xza dva týždne 1/3 celkového objemu. Zvíťazil som nad riasou i keď niekedy ju sem tam zazriem.Ale dlho sa neudrží.
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Obrázok užívateľa
Ruddykk

Images: 20
Has thanked: 11 times

Poslaťod Rostratus » Ned 22. Jan 2012 15:03:49

Skoky222 aj nám prezradíš o akú chémiu sa konkrétne jedná? A v akom pomere si to aplikoval... t.j. ten návod na použitie..
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod Skoky222 » Uto 31. Jan 2012 0:58:34

Admin, rád prezradím o akú chémiu sa jedná ;) , ale viem len toľko, že to funguje :D , ale neviem čo to je :?: . Ja to kupujem takto ( ako je na fotke vidieť názov chýba, ale dávkovanie je tam ).
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Skoky222

Poslaťod AkvaMars » Uto 31. Jan 2012 9:24:16

SKOKY222: vďaka za návod. Skúsim sa aj ja popýtať v pet-centre na túto chémiu. Možno sa mi podarí "zabiť 2 muchy jednou ranou". Aj u mňa sa začína tvoriť štetinková riasa, ktorú považujem za vrcholne nepeknú a nechcem ju. Druhým problémom u mňa sú práve slimáky. Každé ráno vyberiem z akvária 20 - 30ks, ktoré sa prišli k hladine nadýchať, no je to boj s veternými mlynmi. Hlavne za pozadím sú ich stovky. Raz som už kompletne vyvaril štrk a všetky kamene v slanom roztoku, vyhádzal väčšinu rastlín a všetko dôkladne vyčistil ... no jednému, alebo viacerým, sa podarilo prežiť a kotia sa ďalej. Snáď táto chémia zaberie aj na nich.
Obrázok užívateľa
AkvaMars

Images: 7
Has thanked: 11 times

Poslaťod perchess » Uto 31. Jan 2012 10:53:05

Skoky222 píše:Admin, rád prezradím o akú chémiu sa jedná ;) , ale viem len toľko, že to funguje :D , ale neviem čo to je :?: . Ja to kupujem takto ( ako je na fotke vidieť názov chýba, ale dávkovanie je tam ).

No ja sa ti čudujem, že sypeš do akvária prášok, o ktorom nič nevieš, keďže nepoznáš názov. Z dlhodobého hľadiska si môžeš narobiť viac škody ako úžitku.
Ak sa ti vyslovene nepáči štetinková riasa a nechceš ju tam, vyhoď z akva všetko drevo, listy, a odstraňuj pravidelne staršie listy z rastlín (ak máš rastliny) a zníž prúdenie vody v akváriu a častejšie čisti filter. Tým zhoršíš podmienky na jej rast. Štetinková riasa sa tvorí hlavne na organických materiáloch v organicky znečistených vodách pri silnom prúdení vody. Prízvukujem slovko "hlavne", čo neznamená že iba tam. Aby ma niekto nechytal za slovíčka.
Obrázok užívateľa
perchess

Images: 61
Has thanked: 15 times
Been thanked: 26 times

Poslaťod ivca161 » Uto 31. Jan 2012 19:21:17

AkvaMars píše:SKOKY222: vďaka za návod. Skúsim sa aj ja popýtať v pet-centre na túto chémiu. Možno sa mi podarí "zabiť 2 muchy jednou ranou". Aj u mňa sa začína tvoriť štetinková riasa, ktorú považujem za vrcholne nepeknú a nechcem ju. Druhým problémom u mňa sú práve slimáky. Každé ráno vyberiem z akvária 20 - 30ks, ktoré sa prišli k hladine nadýchať, no je to boj s veternými mlynmi. Hlavne za pozadím sú ich stovky. Raz som už kompletne vyvaril štrk a všetky kamene v slanom roztoku, vyhádzal väčšinu rastlín a všetko dôkladne vyčistil ... no jednému, alebo viacerým, sa podarilo prežiť a kotia sa ďalej. Snáď táto chémia zaberie aj na nich.

Čo tak kúpiť si helenu ? ;)
ivca161

Images: 1
Has thanked: 5 times
Been thanked: 13 times

Ďalší

Späť na Mimo témy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 19 hostia