Problematika znášanlivosti afrických cichlíd.

Diskusia o správaní cichlíd v prírode a v akváriach

Problematika znášanlivosti afrických cichlíd.

Poslaťod Rostratus » Ned 03. Jan 2010 13:24:32

Vzhľadom na to, že sú doslova tísice druhov afrických cichlíd, nieje tu žiadny spôsob ako vám napísať o každej možnej kombinácii. Namiesto toho tu napíšem niekoľko všeobecných zásad. Tieto všeobecné zásady sú založené na mojich skúsenostiach a skúmaniach. Rozpísal som štyri hlavné oblasti pomocou ktorých by sme mali lepšie pochopiť znášalnivosť cichlíd.

Napísal užívateľ Marc Elieson, zdroj: http://www.cichlid-forum.com, preložil Rostratus 2006

Celý článok:
http://www.cichlidportal.sk/portal/inde ... ch-cichlid
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Reklama

Re: Problematika znášanlivosti afrických cichlíd.

Poslaťod Pito » Str 27. Jan 2010 18:45:39

dovolim si napisat aj svoj poznatok s problematikou znasanlivosti. choval som donedavna po obdobie dvoch rokov tropheus duboisi, spolocne s tropheus moliro. na odporucanie znamych cichlidarov za pre a proti tejto kombinacii ,som to vyskusal. do urciteho obdobia sa znasali celkom dobre. mal som s toho radost ze som si zvolil dobru kombinaciu,no moja radost netrvala dlho.neviem ci to bolo z dovodu malej nadze,ale bojovali medzi sebou a nahanacky boli na dennom poriadku. plne samicky duboisov sa sice vytreli ale potomstva som sa nedockal s dovodu rusneho prostredia. po predaji molir mi ostalo 11 dubakov a je radost na nich pozerat. ziadny rozvireny piesok,blede ryby,boje. Kto vravi ze potrebuju velky priestor na plavanie ,v mojom pripade ryby doslova stoja na mieste, poplach maju iba pri krmeni.takze u mna plati plati ,že ked dubaky tak samostatne. urcite su aj ine kombinacie ale ja popisujem svoju a mozno to niekomu pomoze pri rozhodovani.
Obrázok užívateľa
Pito

Images: 75
Has thanked: 14 times
Been thanked: 27 times

Poslaťod Karlowatz » Štv 28. Jan 2010 17:28:42

Choval som už pomerne dosť veľa druhov a mám podobné skúsenosti. Do istého veku sa rybky krásne znášali - ideálne spolužitie, ale potom akoby uťal. Začali naháňačky, bitky a nakoniec ostali len najsilnejší. Väčšinou len samé samce, samice boli pozabíjané.
Obrázok užívateľa
Karlowatz

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Poslaťod brano ba » Pon 01. Feb 2010 10:09:27

Ahojte.

Prosim Vas skusenejsich o radu. Do mojho noveho akva (170x50x50cm - 425l) chcem dat osadku cichlid z jazera MALAWI. Potrebujem poradit ci mozu spolu v takejto nadrzi nazivat bez problemov MELANOCHROMIS INTERUPTUS a PSEUDOTROPHEUS DEMASONI - dufam ze som to dobre napisal. Mnozstva este nemam ujasnene. Tieto ryby sa mi pacia sfarbenim, tak by som ich rad mal v akva

DAKUJEM
Obrázok užívateľa
brano ba
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 11
Has thanked: 7 times
Been thanked: 2 times

Poslaťod Stero » Pon 01. Feb 2010 13:00:02

Tieto druhy sú zo skupiny Mbuna sú to bylinožravce ktoré sa vyznačujú vysokou agresivitou a to hlavne vnútro druhovou. Nehovoriac že samec Melanochromis interruptus je svojim sfarbením veľmi podobný Pseudotrofheusu demasoni a preto je skoro isté že budú vznikať šarvátky aj medzi oboma druhmi. Ak ich chceš chovať tak len vo veľkom počte z obidvoch druhov (15-20ks z každého druhu) Tým sa relatívne rozloží agresivita medzi všetky jedince. Ale o stratami musíš počítať. Ešte by som ti navrhol dať tam jedince buď to rodu Labidonchromis ( napr Labidochromis caeruleus) alebo Metriclima (napr Metriaclima msobo ) po prípade Iodotropheus sprengerae Red na spestrenie.
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

Poslaťod brano ba » Pon 01. Feb 2010 13:19:54

Stero píše: Ešte by som ti navrhol dať tam jedince buď to rodu Labidonchromis ( napr Labidochromis caeruleus) alebo Metriclima (napr Metriaclima msobo ) po prípade Iodotropheus sprengerae Red na spestrenie.

Vdaka za info.
Tie druhy myslis pridat ku tym Melanochromisom a pseudotropheusom, alebo namiesto niektoreho z tych dvoch druhov??
Akva ma hruby objem 425l, este neviem odhadnut, kolko jedincov mozem v takom objeme chovat, aby im to nebolo male
Obrázok užívateľa
brano ba
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 11
Has thanked: 7 times
Been thanked: 2 times

Poslaťod Stero » Pon 01. Feb 2010 13:42:59

Do tvojho AQ max tak do 50 ks Mbun o max dlkže do 13 cm na jedinca v dospelosti ja by som dal Melanochromis interruptus 15ks (Kým sú malé 18ks )
Pseudotrofheusu demasoni 15ks (Kým sú malé 20ks )
Labidochromis caeruleus 10ks
Iodotropheus sprengerae 10 ks
spolu cca 50 ks v dospelosti - ono tie straty budú
Podmienka kvalitná filtrácia
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

Poslaťod hobo » Uto 02. Feb 2010 21:46:22

čim je to že moje ikoly sa vždy najviac biju po zhasnuti svetla večer?
hobo

Poslaťod Pito » Uto 16. Mar 2010 11:24:28

hobo= aspon co som odpozeral z mojho akva, tak kazda ryba ma na noc svoje miesto a zvyknu sa nahanat koli lepsiemu fleku. pokial maju malo ukrytov tak to budu robit dovtedy, kym si kazda nevydobije svoj flek. :D
Obrázok užívateľa
Pito

Images: 75
Has thanked: 14 times
Been thanked: 27 times

Poslaťod hobo » Uto 16. Mar 2010 19:27:13

Už nebudu. Aspon nie ikoly. Mám tam tyžden frontosy. Moje ikoly su už inde.Ale mal som ich rád ;)
hobo

Ďalší

Späť na Správanie cichlíd

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 6 hostia