Sexuálne praktiky niektorých afrických cichlíd.

Diskusia o správaní cichlíd v prírode a v akváriach

Sexuálne praktiky niektorých afrických cichlíd.

Poslaťod Rostratus » Ned 03. Jan 2010 13:27:03

Americký vedec Russel Fernald skúmal samčekov Astatotilapia Burtoni jedného druhu cichlíd žijúceho v jazere Tanganika a spozoroval u nich prekvapivé telesné zmeny. Keď sa skončí boj o víťaznú pozíciu, porazenému samcovi zostane krycia piesková farba. Víťaz sa, naopak, zväčší a na šupinách sa mu objavia oranžovočervené pruhy. Tiež sa mu zväčšia semenníky a určité mozgové bunky v hypotalame.

Napísal užívateľ Veselovská,www.mladyvedec.sk, http://www.stanford.edu

Celý článok:
http://www.cichlidportal.sk/portal/inde ... ch-cichlid
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Reklama

Re: Sexuálne praktiky niektorých afrických cichlíd.

Poslaťod PIETRO » Pon 11. Jan 2010 20:57:22

Viděl jsem dokument o jeho vědecké práci. Dokonce fotografie v článku jsou pořízeny z toho dokumentu. Zajímavé, ale takové pokusy jsem prováděl cca před 2 roky. Spíš to byl pokus omyl. Použil jsem na experiment Pundamilia nyererei. Tento pokus jsem pojmenoval zakuklený samec v samičím hávu :D
Obrázok užívateľa
PIETRO

Images: 6
Has thanked: 2 times
Been thanked: 20 times

Poslaťod jovan » Pon 11. Jan 2010 21:20:38

Na Stanfordskej univerzite prebiehajú výskumy Afrických cichlíd.Po odobratí dominantného samca cez noc,okamžite prebral úlohu nový,ktorý bol dovtedy sfarbený ako samica a ešte aj predstieral gambu z mladými.Do 5 hodín bol sfarbený ako samec dominantný,do 3 dní začal oplodňovať./vyvinuli sa semenníky/.Príroda je skrátka fenomén :F
Obrázok užívateľa
jovan

Images: 0
Has thanked: 4 times
Been thanked: 35 times

Poslaťod Rostratus » Pon 11. Jan 2010 21:24:54

Takéto výskumy ma celkom zaujímajú neviete náhodou ešte o neakých stránkach, kde si ich môžem pozrieť?
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod jovan » Pon 11. Jan 2010 21:37:06

Ja som to včera pozeral na Via Sat explorer, ale fakt dobrý dokument.Ničo podobné sa stáva aj pri morských rybách,dokonca aj pri živorodkách,ale tam sa stávajú z vodiacich samcov Eunuchovia.
Takže pokus bol na Astotilapia burtoni klikni do gugla Stanford's fish +obrázky a je tam množstvo článkov na rôznych stránkach.:ugeek:
Obrázok užívateľa
jovan

Poslaťod Stero » Pon 11. Jan 2010 22:11:37

Ono príroda je fascinujúca a miestami až neuveriteľná. napriklad su zname počatia partenogenézou a to už je iné kafe keď si uvedomíme že v podstate možno o pár xxxxxxxxx rokov nás mužov možno ani nebude treba :cry :cry :cry :cry

Partenogenéza (z gr. παρθενος, parthenos – panna + γενεσις, genesis – zrodenie) je pohlavné rozmnožovanie bez akéhokoľvek oplodnenia. Vajíčko sa vyvíja bez účasti spermie. Vyskytuje sa napr. u kôrovcov, hmyzu, niektorých druhy rýb, jašteríc a moriek.
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

Poslaťod jovan » Pon 11. Jan 2010 22:18:36

No technicky aj teraz by muži asi 3-4-ia stačily na celý svet :chuckle Ale samičky aj tak vždy budú chceť sexovať či už tie naše alebo aj rybacie? :chuckle Ešte že to bude možno až za xxxxxxxxxxx rokov. :rock
Obrázok užívateľa
jovan

Poslaťod vladko » Ned 05. Dec 2010 16:29:58

myslim ze to je k teme, za predpokladu ze sme/ste pomenovali tuto rybku ako Pseudotropheus socolofihttp://www.cichlidportal.sk/php ... ge_id=1887
a aj to je Pseudotropheus socolofi tak mam tu nieco ako parenie aspon si myslim kedze neviem zatial rozoznat pohlavie rybky s hlavami k sebe s istym odstupom otvorene papulky a tocia sa do kruhu :? sem tam niejaky ten vypad na seba, to som myslel ze to su samce a bojuju o teritorium ale kedze sa zacne jedna natriasat akoby chcela oplodnit ikri tej druhej v papulke :wtf:
nielen ja som zmateny ale asi aj oni, jedna si spravila hniezdo jamu a teraz ju brani. co ted ? samozrejme dokupim este par ryb z toho druhu snad nemam rybky buzny :D :angel ak som sa niekoho dotkol sorry :wasntme
Obrázok užívateľa
vladko
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Has thanked: 9 times
Been thanked: 6 times

Späť na Správanie cichlíd

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 6 hostia