Použitie starého biomolitanu

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Použitie starého biomolitanu

Poslaťod l_laco » Sob 05. Jan 2013 15:01:37

Páni aký máte názor na opätovné použitie už raz použitého molitanu?
Upresním... pred nedávnom som z mojich vonkajších filtrov vybral molitany, prepral som ich vo vodovodnej vode tak dobre ako sa dalo a nechal som ich vysušiť. Myslíte že by som ich mohol znovu použiť vo filtroch? Ak áno, ako by som mal postupovať .. nerád by som aby sa z nich začal uvoľňovať nejaký sajrajt. Je jasné, že aj keď som sa naozaj snažil aby boli takmer úplne prepraté, zostalo v nich niečo zo zachyteného kalu a bordelu a to tam taktiež uschlo. Ak to teraz znovu namočím riskujem, že sa to tam začne rozkladať a do akvárka sa dostanú nežiadúce látky?
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Reklama

Re: Použitie starého biomolitanu

Poslaťod Byk1984 » Sob 05. Jan 2013 17:08:48

urcite sa to v tom molitane vo vode bude rozkladat,ale myslim,ze sa tam nedostane nic,co tam uz mas.Pokial si ovsem nepouzil nejake chemikalie.Sajrajd v akva mas tak ci tak :-)
Molitan sluzi vlastne na zachytavanie hrubeho kalu,takze nevidim dvovod preco kupovat novy.Ten stary bude plnit ucel stale.
Byk1984

Images: 2
Has thanked: 7 times
Been thanked: 27 times

Poslaťod Rostratus » Sob 05. Jan 2013 19:23:14

Podľa mňa sa nemusíš báť. Ja som takto použil niekoľko molitanov, ktoré som ani pri vypúšťaní akváriek nevypral. Bol tam zaschnutý bordel z akva, dokonca aj riasy. Približne 1-2 roky. Potom som potreboval molitany tak som ich použil. Čo som urobil je, že molitan som namočil na 2 dni +- do sľanej vody. Rozpustilo sa všetko - bordel, usadený piesok, riasy. Len som opláchol. Samozrejme molitan nieje ako nový pekné modrý. Skôr taký dozelena. Ale svoj účel splní. Mám ich v druhom akva a nezaznamenal som žiadne problémy. Ak máte iné skúsenosti tak sem s nimi.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod Jules » Ned 06. Jan 2013 10:04:38

Ako vravia chalani kludne ho mozes pouzit dalej. Tiez som to tak robil, len ten pouzity molitan nedavaj ako posledny do filtra pred vystupom do akvarka. Mozes dat vsetky stare, len posledny daj novy. Zamedzis tym tomu, aby sa do akvarka dostali vyschnute ciastocky zo starych molitanov. Aj ked sa dostanu do akvarka tak to vodu nijak chemicky nenarusia, len mechanicky :D
Obrázok užívateľa
Jules

Images: 22
Has thanked: 4 times
Been thanked: 14 times

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 41 hostia