Mechanické nečistoty

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Mechanické nečistoty

Poslaťod Jordan » Sob 14. Apr 2012 15:21:58

Dobrý den,
mám dotaz týkající se drobných mechanických nečistot pohybujících se v aqua.
Mám aqua o rozměru 160x50x55. V něm chovám 30ks Tropheus Ikola a 30ks Trpopheus red Moliro. Jelikož jak je známo jsou to ryby temperamentní se stálým pohybem po celém aqua a nenechaji vodu klidnou. Pro tuto nádrž jsem zvolil venkovní filtr JBL CristalProfi greenline e1501. Filtr má dokonalý tichý chod i výkon, ale ty drobné mechanické nečistoty mě rozčilují. :( Filtrační média jsou původní z balení. Jeví se mi, že právě tyto původní filtrační média nejsou právě to pravé ořechové ???
Můžete mi prosím poradit nějaké vhodnější filtrační náplně, abych se mohl těchto drobných nečistot zbavit a aby byla voda křišťálově čistá ?
Aqua jsem zřídil na konci prosince 2011. Aby co nejrychleji započal nitrifikační proces použil jsem pro začátek čistící bakterie JBL Start a od chovatele p.Čuhela jsem použil výtažek ze zaběhnutého filtru (filtrační houba). 18 dní od napuštění byla voda křišťálová. Postupně následovalo osazaní rybami. Provedl jsem postupně všechny testy na dusitany, dusičnany, tvrdost a PH. Všechny hodnoty měření byly v pořádku. Chování ryb je v pohodě. Abych se vrátil k těm mechanickým nečistotám. Aby jste mě správně pochopili. Voda je velmi čistá bez žádného zákalu, ale přesto se tam pohybují malé mechanické částečky. Na dně mám křemičitý písek fr.0,7-1,2mm, jako dekoraci používám sopečné vyvřeliny kombinované z vápencem atd. Jestli je jich tam hodně posuďte sami. Údržbu provádím jednou za deset dní z odkalováním celého dna a čištěním vrchního koše (molitanová pěnovka) v externím filtru.
Zkusil jsem i instalaci čerpadla atman at-202 s molitanem velikosti č.4. Výsledek byl ještě horší a to z těchto důvodu : po instalaci čerpadla jsem zvolil nejmenší průtok a různé směrování vypouštěcí trysky, ale výsledek byl, že proud vody z trysky i při minimálním muzavření byl tak velký, že docházelo k rozvíření velkých nečistot ze dna aqua a pohled do aqua byl ještě více stresující. :crazy:
Děkuji za odpověď
Jordan

Has thanked: 2 times
Been thanked: 0 time

Reklama

Re: Mechanické nečistoty

Poslaťod radpe » Sob 14. Apr 2012 18:01:11

ahoj máš tam dosť rýb škoda že si nedal nejaké foto kde máš odsávanie.je dobré ho mať za pozadim a mať k tomu nejaký otvor lebo všetko čo vtiahne dnu sa už dalej nevíri. a na také velké akva to jbl možno nestačí ked tam máš tolko rýb. ja mam za pozadím powerhead 802 1400l cez molitán 100x200x600 a mal som k tomu atman 3337 1000l h no vymenil som ho za fluval fx5 cca 3200 l h a je to paráda. ono je to tak ze v skutočnosti taký prietok nema ako píšu ked su v nom náplne. ja mám tiež akva 1600x600x600 a to je dosť dlhé takže Ti radím dať tam ešte nejaku hlavu o prietoku minimalne 1200l h z biomolitánom malo by sa to zlepšiť drzím palce
Obrázok užívateľa
radpe

Been thanked: 1 time

Poslaťod radpe » Sob 14. Apr 2012 18:21:42

a ešte som zabudol napísať ze tam mám zatial len 26 mladých trpheus kiriza a nejaké prisavníky ale tiež chcem pridať 25 najakých tropheusov
Obrázok užívateľa
radpe

Been thanked: 1 time

Poslaťod ivca161 » Sob 14. Apr 2012 19:49:00

Ahoj, tu je debata o tvojom filtri, riešili sa tam aj náplne, tak ti to možno pomôže
viewtopic.php?f=75&t=2517
ivca161

Images: 1
Has thanked: 5 times
Been thanked: 13 times

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 61 hostia