Svetlo - dôležitá súčasť ekosystému

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: Svetlo - dôležitá súčasť ekosystému

Poslaťod Miho » Pon 07. Okt 2013 11:46:30

Pekne Ti to svieti, ešte pridaj 2-3 také isté. Výkonnejšie by som nedával, radšej viac slabších pre rovnomernejšie rozloženie svetla.
S tým "výkonom" udávaným pri svetelných zdrojoch je to v skutočnosti príkon, teda to čo Ti vrtí kolečkami v elektromery.
Výkon svetelného zdroja je pre laickú verejnosť nepoužiteľný údaj, preto sa udáva svetelný tok - lm , alebo svietivosť - cd.
Medzi týmito dvoma mernými jednotkami je matematický vzťah, teda z jednej sa dá vyrátať druhá.

LED so svietivosťou 70 lm/w je dosť slabá hodnota, dnes už sú dostupné s dvojnásobnou hodnotou lm/w ,teda stačí polovičný príkon
pri tom istom svetelnom efekte, čo je v tvojom prípade úspora 60- 70kWh za rok pri 10hod dennom svietení. Blbé je, že sú zatiaľ drahé a efekt
úspory sa stráca v nákupnej cene. :cash
Miho

Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Reklama

Poslaťod Miho » Štv 17. Okt 2013 20:22:20

Rasto_2001 píše:pre led osvetlenie do AQ je lepšie mať studenú bielu alebo teplú bielu ? alebo dokonca denná biela ?

Toto je tiež zaujímavé, ako sa na tie Kelviny pozerajú tu:
http://www.buildmyled.com/freshwater/
Miho

Poslaťod neoac » Štv 17. Okt 2013 21:48:42

vedeli by ste mi poradit nejake trubice? rozmer akvaria je 80x30 a vyška 40 chovam v nom similisi a leleupy. zmenu svetla chcem zmenit kvoli riase, kym som nesvietil vobec tak som mal riasu peknu tmavo zelenu a aj to iba na pozadi teraz svietim cca 6-7hod a už to začina: na ulitach sa tvori krasna jasno zelena, na skle zelena- bodkova, v rohoch akva (na bočnych stenach) hneda a na kamenoch je to rozna zmes zelenej a vpribuda stale viac viac fialovej riasy (ta v akva nebola kym som nesvietil) najviac ma stve fialova lebo obrastla aj anubiasy. ese podotknem že akva mam 80cm dlhe a svietim 6Ocm trubicami 2ks jedna je Narna daylight a druha ani neviem. . .
neoac

Has thanked: 7 times

Poslaťod simon » Pon 21. Okt 2013 9:53:09

neoac píše:vedeli by ste mi poradit nejake trubice? .

Dĺžka trubíc je typizovaná. Predpokladám, že myslíš na druh svetla, teda farebnosť.
Moja skúsenosť-krátkodobá. Zo začiatku som mal trubice dve- jedna denné svetlo(slnečná), druhá fialová. Neskôr som zmenil pre efekt bielu za modrú. Mal som ich zaspnuté denne 10hod. Po určitom čase sa mi začali robiť riasy ako tebe. Ale na miestach, kde svetlo dopadalo menej, sa riasa netvorila. Na radu skúseného akvaristu som potom svetlo úplne vypol a zapínam ho len vtedy, keď si k nemu sadnem a relaxujem, alebo pri výmene vody, kŕmení a pod. Riasa zmyzla, teda nie úplne ale je len minimálne (na miestach, kde dopadá svetlo z okna) ale nerozrastá sa. A ešte tú, ktorá ako tak žije, pomáha odstraňovať prísavník (gibiceps).
Obrázok užívateľa
simon

Has thanked: 37 times
Been thanked: 19 times

Poslaťod neoac » Pon 21. Okt 2013 17:41:23

presne ako pišeš, takto to funguje presne aj mne ked nesvietim "dlhodobejšie" tak riasa je stagnuje až ubuda. su nejake trubice- farebne spektrum pri ktorych riasa alebo rastliny rastu minimalne?
neoac

Has thanked: 7 times

Poslaťod simon » Pon 21. Okt 2013 18:44:20

neoac píše:presne ako pišeš, takto to funguje presne aj mne ked nesvietim "dlhodobejšie" tak riasa je stagnuje až ubuda. su nejake trubice- farebne spektrum pri ktorych riasa alebo rastliny rastu minimalne?

V tomto ti veľmi neporadím. Ešte pred pár rokmi, keď som mal akva, sa praktizovalo, že veľa svetla=zelená riasa, málo svetla=hnedá riasa.
Riasa ti bude rásť stále. Ide asi len o to, ako je dokážeš korigovať. Ale aj riasa má svoj význam a plní svoju úlohu v ekosystéme akva. Tu na fóre som videl video, kde bola veľká a veľmi pekná. Vlnila sa v prúde vody a bolo to super.
Podstatné možno nebude aké farebné spektrum, ale aké silné svetlo. Opakujem, s týmto ti nepomôžem. Skús pohľadať na fóre niečo o osvetlení, či niečo nenájdeš.
Obrázok užívateľa
simon

Has thanked: 37 times
Been thanked: 19 times

Poslaťod pavol69 » Str 30. Okt 2013 12:50:34

Poprosím znalcov LED svietidiel, čo si myslíte o svietidle Eco Aqua LED Arcadia
http://www.arcadia-aquatic.com/eco-aqua-led-tubes/ ?
pavol69

Poslaťod kaho » Pia 01. Nov 2013 18:20:26

Ja pouzivam ziarivky 1200mm,36w(4ks,T8 na spinacich hodinach),s ktorymi svietim tanganiku 12h denne..Nadrz funguje takto 4-5rokov..
kaho

Images: 0
Has thanked: 2 times
Been thanked: 10 times

Poslaťod Miho » Str 06. Nov 2013 0:50:47

pavol69 píše:Poprosím znalcov LED svietidiel, čo si myslíte o svietidle Eco Aqua LED Arcadia
http://www.arcadia-aquatic.com/eco-aqua-led-tubes/ ?

Nezverejňujú žiadne parametre. Môžeš len dúfať, že sa to snažili navrhnúť dobre a zároveň vedeli ako na to.
Miho

Poslaťod HnnbL » Pia 30. Máj 2014 9:52:37

Dobrý deň, chcem sa opýtať že či by sa dalo že by som nasvietil akvarium zhora tromi 5W LED žiarovkami studená biela týmito
5W LED žiarovka GU10
nebude to napríklad vadiť rybičkám? je to nahrada za 50W nebude to príliš silné?
+ som ešte premýšlal že dam led pás nad cele akvarko v modrej farbe ale neviem či to bude dobre vyzerat.
dakujem.
HnnbL

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť