Stavba vašej vlastnej nádrže.

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: Stavba vašej vlastnej nádrže.

Poslaťod Matej » Ned 17. Okt 2010 21:04:48

admin píše:Mňa osobne by zaujímala hrúbka skla pri výške 90-100 cm. Hrúbka 2 cm by postačila? Viete sa niekto dopátrať k tej tabuľke? Ale asi bude rozdiel, či dĺžka skla bude 2m, alebo 5m a tuším tabuľa skla má maximálne 3 metre? Teraz to mám trošku pomýlené.

Normalna bezna hrubka ide tusim len do 19mm, potom uz sa zlepuju dve skla alebo sa asi da zohnat nejake specialne sklo. Dlzka ide aj viac ako 3m, stiff tusim pisal tu na fore ze sklenene tabule rezu na dlzku 321cm ale mne v zekii povedali ze sa da spravit aj 5m z jednoho kusu, a na nejakom shope som videl ponuku tusim az do 7m dlzky z jednoho kusu. Pri dlzke 5m na 70cm vysku mi bolo povedane ze staci 15ka sklo, pri tom co pises ty, by to asi bola ta 19ka.
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 3
Has thanked: 11 times
Been thanked: 56 times

Reklama

Poslaťod Rostratus » Ned 09. Jan 2011 22:55:56

Nebudem zakladať novú tému, predsa len sa to týka rovnakej témy, ale iného technického prevedenia. Hladal som ako postaviť nádrž a celkom ma zaujala táto forma nádrže. Viď video:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=lH0oOj4JumE[/youtube]

Neviete ako to môže byť technicky vyriešené? Napríklad to sklo je na 100 percent z viacerých častí a myslíte si, že predel je pri každom jokly čo je v predu vidieť?
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod stiff » Pon 10. Jan 2011 14:33:07

Podľa mňa je to jedno, že či to bude v jednom kuse, alebo to bude podelené. Markantný rozdiel ale bude v cene. Výška hladiny nie je veľká. Ja by som asi predelil sklo pri každom jokli, bolo by to určite lacnejšie a jednoduchšie pri manipulácii. Tiež by tú konštrukciu nebolo treba riešiť až tak celkom na milimeter presne, lebo ten silikónový spoj by čo-to odpružil. Dôležité je hlavne spodné ukotvenie. Tá hĺbka je ale úžasná.. Tiež som o takomto niečom uvažoval intenzívne jeden čas. Bolo by to lacné a jednoduché.

Matej:
Chlapík, čo mi lepil nádrž mi vtedy tvrdil, že sklo sa "vyrába" v rozmere 3,21 x 6(aj niečo..?) v metroch. Toto sa potom reže na výsledné tabule 321 x 200 cm. Ten druhý údaj (200cm) nie je presný, lebo mňa vtedy zaujímala hlavne dĺžka toho akva a preto som si to nezapamätal.. Myslím, že by sa to dalo ľahko zistiť. Takže ten, kto má prístup ku sklu vo výrobe ti bude bezproblémov vedieť vyrobiť nádrž dlhú cez 6m. Otázka znie, koľko by to stálo vzhľadom na váhu, dĺžku a krehkosť skla. Myslím hlavne manipuláciu a dopravu. :hi
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod Byk1984 » Pon 10. Jan 2011 16:35:17

Neviem ako je to na videu,ale nemyslim si zeby to bola jedna tabula skla
Uz keby tak,ako pise stiff,ovela lacnejsie vide to,ked by tie skla boli po kusoch.Tak ci tak je to jedno.Ked sa da ten jokel,bude ho vidiet tak aj tak a tak tiez bude lepsia manipulacia.Ak mas pevnu konstrukciu,sklo si uz polepis silikonom vedla seba a spravi si to doma kazdy sam aj ten totalny zaciatocnik co o tom nema ani paru,len nech vie aku hrubku skla potrebuje na vysku.Hlavne je to,aby ti ten spoj nepresakoval,tam bude dvolezite dobre zlepit tie spoje silikonom.Jokel ti spoj nepusti,takze sa ti tabule nerozletia ked napustis vodu.Ale fakt dobry napad.
Povedal by som ze je to robene na styl stareho sposobu,ked sa akvaria davali do zelezneho ramu a tmelu.
Byk1984

Images: 2
Has thanked: 7 times
Been thanked: 27 times

Poslaťod Rostratus » Pon 10. Jan 2011 18:55:04

Stiff ja by som to riešiť práve z viacerých kusov ( hľavne kôli cene). Celkom by ma zaujímalo to osadenie... myslíš, že to sklo len jednoducho nasilikónoval na ten jokel? To sa mi neako nezdá. Toto riešenie sa mi veľmi páči a viem si to živo predstaviť. Len mi moc nieje jasné ako je sklo ukotvené zospodu, ako pokračuje celá konštrukcia. Chcelo by to neaké fotky z výroby tejto nádrž, ale pochybujem, že je to niekde na nete. :hmm
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod stiff » Pon 10. Jan 2011 19:09:07

Raz som sa o tomto bavil s tým chlapíkom, čo mi lepil nádrž. Ak som ho správne pochopil, tak tie sklá by ukotvil do "nerezového lôžka" ( antikorový "U" profil osadený gumovým tesnením), kde váha skla a tlak vody by vytvoril pevný nepremokavý spoj. Podobným spôsobom by vyriešil aj "stojky". Silikónom by som lepil k sebe už osadené sklo. K antikoru to silikónom síce prilepíš, ale o trvácnosti a pevnosti takéhoto spoja sa asi nemusíme baviť. Ja som sa k tomu takto do hĺbky nikdy nedostal, ale predpokladám, že s tým v takomto riešení ako je na videu nebudú nejaké veľké problémy. Treba len odhodlanie pustiť sa do toho " se vším všudy co to obnáší.." :D :dance
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod paloi » Uto 11. Jan 2011 15:13:03

Admin určite hľadá niečo pre svojho malého maznáčika :hug , preto to video 8-)

Zaujímavé. Ale podľa mňa kovové profily tej krásy veľa nepridajú. Admin, už máš predstavu o veľkosti nádrže? Či zatiaľ iba sonduješ?
Obrázok užívateľa
paloi

Images: 8
Has thanked: 3 times
Been thanked: 36 times

Poslaťod Matej » Uto 11. Jan 2011 15:26:35

stiff píše:Matej:
Chlapík, čo mi lepil nádrž mi vtedy tvrdil, že sklo sa "vyrába" v rozmere 3,21 x 6(aj niečo..?) v metroch. Toto sa potom reže na výsledné tabule 321 x 200 cm. Ten druhý údaj (200cm) nie je presný, lebo mňa vtedy zaujímala hlavne dĺžka toho akva a preto som si to nezapamätal.. Myslím, že by sa to dalo ľahko zistiť. Takže ten, kto má prístup ku sklu vo výrobe ti bude bezproblémov vedieť vyrobiť nádrž dlhú cez 6m. Otázka znie, koľko by to stálo vzhľadom na váhu, dĺžku a krehkosť skla. Myslím hlavne manipuláciu a dopravu. :hi

Mal som presne porovanie ceny na 5m dlhe akvarium s prednym sklom predelenym na polovicu alebo v jednom kuse, ale nemozem ten mail najst. Kazdopadne si pamatam ze ten rozdiel nebol az tak velky. Ak si to dobre pamatam bolo to niekde okolo 200 eur, pri celkovej cene tej nadrze nieco okolo 2200-2300 eur. Teda nejakych 10%. Kalkulacia bola vratane dopravy a montaze.

Potom som nasiel este toto :
Kód: Vybrať všetko
http://www.akvashop.sk/vyroba-akvari-c-39.html
ponukaju vyrobu akvarii do 7m, dlhsie som to nenasiel nikde, cize toto beriem ako taky max limit bez toho aby sa muselo jednat o nejake specialne sklo za horibilne sumy.

Na jar budem robit velke akvarium tak potom budem presne zistovat co, ako a za kolko mi aka firma spravi :)
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 3
Has thanked: 11 times
Been thanked: 56 times

Poslaťod Rostratus » Uto 11. Jan 2011 15:50:55

paloi píše:Admin určite hľadá niečo pre svojho malého maznáčika :hug , preto to video 8-)

Zaujímavé. Ale podľa mňa kovové profily tej krásy veľa nepridajú. Admin, už máš predstavu o veľkosti nádrže? Či zatiaľ iba sonduješ?

V podstate zatiaľ len sondujem čo by bolo pre mňa najjednoduchšie, pomerne najlacnejšie a tak. Pravdupovediac rozmery nádrže budem neskôr prispôsobovať miestnosti kde ju dám... ale zatiaľ je bádam a technicky sa pripravujem čo to všetko obnáša, koľko ma to vyjde a pod.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod Rostratus » Uto 11. Jan 2011 15:54:06

Ja som si dal predbežne zistiť cenu tabule skla o hrúbky 19 mm kde sa cena pohybuje od toho či chcete kúpiť celú tabuľu v kuse tak ako je, alebo narezať na mieru.

Citujem:

Kód: Vybrať všetko
Cena za m2 pri celej tabuli vychádza na 82,55 €. Ak chcete potrebujete len určité narezané kusy, tak cena vychádza na 132,10 €/m2.
Obrázok užívateľa
Rostratus

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 40 hostia