Zriadovanie mini-tanganiky

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: Filter pre mini-tanganiku

Poslaťod stiff » Pia 04. Dec 2009 11:04:02

kofola píše:Primarne je dolezita velkost tej biomolitanovej kocky, ktoru na tu hlavicu nasadis, az potom prietok. Ked das silnejsiu hlavicu tak sa aj tak casom v poroch biomolitanu usadia necistoty a prietok sa znizi. Nebudes ho musiet ani priskrtit.

Prečo si myslíš, že je primárne dôležitá veľkosť biomolitanu? Ja si myslím, že v zariadenej nádrži to nie je až také podstatné. V dekoráciách je niekoľko 1000krát väčšia plocha pre nitrifikačné baktérie ako v biomolitane... Môžme sa o tom baviť tu, ak chceš, aby sme nemiešali témy viewtopic.php?f=17&t=103&start=10

Do 100l zariadeného akva s cichlidami by som dal čerp. hlavu s výkonom okolo 300l/h. Pri menších cichlidách a previdelnej výmene vody tam ten biomolitan bude fungovať ako čisto mechanický filter na udržanie priezračnej vody. Myslím, že by mal byť (alebo stačí) taký veľký, aby stíhal zachytiť čo najviac drobných nečistôt - a toto bude zase o veľkosti prietoku a nie o veľkosti molitanu...Toť môj názor 8-)
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Reklama

Poslaťod Belial » Pia 04. Dec 2009 16:35:11

Zbytočne budeš dávať na slabšiu hlavu obrovskú kocku molitanu. Tá sa o chvíľu zanesie a hlava nebude vládať ťahať cez ňu vodu. Myslím, že keď dáš tú 300l/hod., úplne ti bude stačiť tá menšia kocka...
Obrázok užívateľa
Belial

Images: 7
Has thanked: 7 times
Been thanked: 21 times

Poslaťod Aldebaran » Pia 04. Dec 2009 17:05:33

takze 350l/hod hlavu a nejaku 10x10x20 kocka by mohlo stacit, ne? Samotne akva bude dost male, cize ak bude dostatocne funkcna mensia kocka, beriem radsej mensiu aby ostalo viac miesta v akva. Na druhej strane, urcite radsej vacsi molitan a silnejsie cerpadlo a menej miesta, nez vylovovat mrtve rybky :!:

Ale podla toho co tu zatial pisete, tak by to mohlo stacit takto...
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Images: 10
Has thanked: 6 times
Been thanked: 8 times

Poslaťod Belial » Pia 04. Dec 2009 17:10:17

Stačiť to určite bude. Väčšia kocka ti určite nenahradí pravidelnú výmenu vody... ;)
Obrázok užívateľa
Belial

Poslaťod Aldebaran » Pia 04. Dec 2009 21:04:50

nechcem tym nahradzat vymenu vody, ale chcem aby bolo vidiet rybky medzi tymi vymenami a aby sa neotravili za ten tyzden, dva :D

Ozaj, este ohladom toho pozadia- ta epoxidova zivica, ako sa vola? Balakryl?
Ci si mam pytat epoxidovu zivicu a hocijaka bude dobra? Nikdy v zivote som s niecim takym nerobil(vlastne ani nevidel), takze vobec netusim ani ake je to velke, ci je to v kybliku alebo flaske ani nic podobne. Nejaky komercny nazov by bodol, ak by niekto hodil, aby som nekupil nejaku sprostost.
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Poslaťod Belial » Pia 04. Dec 2009 21:17:39

Tá živica sa volá Epoxy 1200. Je to dvojzložková záležitosť, vo veľkej plechovke je živica a k tomu je malá fľaštička s tužidlom. Kúp si k tomu aj lieh, lebo to budeš musieť riediť. Samo o sebe je to dosť husté a zle by sa ti to natieralo...
Obrázok užívateľa
Belial

Poslaťod Aldebaran » Sob 05. Dec 2009 9:29:41

vdaka Belial.
Tak zajtra to pojdem pozhanat vsetko, a niekedy v pondelok alebo utorok by som to skusil dat dokopy, verim, ze sa to aspon ako tak podari. Potom mozno hodim aj foto (ak bude publikovatelny ten vytvor :D )

Normalne sa na tu vyrobu tesim
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Poslaťod Rostratus » Sob 05. Dec 2009 12:22:48

Tešíme sa na tvoje foto a držím palce... Som zvedavý ako bude tvoje pozadie vyzerať.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod kofola » Sob 05. Dec 2009 16:09:52

Myslim, ze je vsetkym jasne, ze cim je vacsi prietok vody, tym neucinejsia je biologicka filtracia. Pre spravne fungovanie nitrifikacnych bakterii je potrebny co najmensi prietok vody, aby mali cast premienat NO2. Ked voda okolo nich len prefrci tak to ma len mechanicky ucinok filtracie. Neviem ako vo vasich akva ale u mna je hlavica s biomolitanom ten najhorsi mozny sposob mechanickej filtracie. Ked vyberam biomolitan von, tak vsetok humus mi vyplava naspat do akva. Ked chce mechanicku filtraciu tak lepsi je vnut. filter s plastovou krabicou okolo molitanu. Ak chce biologicku filtraciu na upravu chem. parametrov vody, tak co najmensi prietok. A uplne najlepsie je pouzit oba druhy.
Pozor na vysoky prietok vody a osvetlenie. Tato kombinacia dokaze spravit velmi neprijemne riasy tzv. zabi vlas.
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod Aldebaran » Sob 05. Dec 2009 22:16:55

no to s tymi bakteriami napadlo aj mna, ale ked vsetci tvrdia ze najlepsie je cim vacsi prietok (aj pri externych kanistroch), tak som myslel ze reku to tie bakterie zvladnu :D

Takze teraz som uz zasa debil z toho- cize ani hlava s molitanom nie je dobry napad? Vnutorne filtre maju dost malicke tie vyplne vnutri, to asi tiez nebude uplne skvele...

alebo nieco taketo ako alternativa? Ci to uz je uplna blbost?
Kód: Vybrať všetko
https://sklep.aquael.pl/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?catalogId=10001&storeId=10001&productId=10711&langId=-1&parent_category_rn=10590

alebo toto?
Kód: Vybrať všetko
 http://www.eheim.de/eheim/inhalte/index.jsp?key=liniendetail_35205_ehen
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 62 hostia