Vymena vody

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: Vymena vody

Poslaťod terrible » Str 13. Mar 2013 17:26:57

To zálež od toho aký výtlak potrebuješ. Naprklad toto:
Kód: Vybrať všetko
http://www.akvaobchod.sk/eheim-1262-p-1933.html?cPath=153_226
má výtlak 3,6 m a to už je celkom slušné.
Obrázok užívateľa
terrible

Has thanked: 6 times
Been thanked: 14 times

Reklama

Poslaťod simon » Str 13. Mar 2013 17:38:04

Myslím, že by stačilo aj s výtlakom do tých 2m, na prečerpanie vody z vedra z podlahy do akvária. Takže tieto hlavice by sa na to hodili. Určite si niečo vyberiem. Ďakujem.
Obrázok užívateľa
simon

Has thanked: 37 times
Been thanked: 19 times

Poslaťod komunista » Str 13. Mar 2013 19:12:51

simon píše:v akvaristike, bolo mi povedané, že tie čerpadlá, čo majú oni, nemajú výtlak. Môžete mi poradiť, aké čerpadlo možno na toto použiť?

Váž si takú akvaristiku, kde dali prednosť spokojnosti pred ziskom :claps:

Ja používam čerpadielko „Sicce Idra” – má deklarovaný výkon 400 – 1300 l/hod (regulovateľný) s max. výtlakom do 2,2 m. Používam 19 mm hadicu s dĺžkou asi 10 m, hoci reálna vzdialenosť je menšia, ale priamou čiarou to bude iste 6-7 m (z vane po akvárko). Prejdi si eobchody, nájdi si typy čerpadiel a potom hľadaj tech. parametre (najlepšie u výrobcu) a hľadaj niečo, čo má výtlak cca o meter väčší, ako je maximálny rozdiel výšky hladín. No a, samozrejme, výkon čerpadla podľa veľkosti akvária (množstva menenej vody), u mňa trvá načerpať cca 100 l asi 20 min – akurát na kávu a 2 cigaretky ;-). Hoci, napúšťam týmto čerpadlom aj do minička, ale tam čerpem z vedra a regulátor mám stiahnutý na minimum, používam aj užšiu hadicu, ale tam to je na 5 min.

Výtlak je výškový rozdiel medzi hladinami, pričom platí, že pri maximálnom výtlaku (tu 2,2 m) je prietok nulový. Udávaný prietok (tu 1300 l/h) platí pri nulovom výškovom rozdiele hladín. Takže čím je väčší rozdiel hladín, tým prietok čerpadlom klesá.
komunista

Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Poslaťod Dali » Str 13. Mar 2013 20:54:33

Hmm ako tak čítam tak v princípe takmer všetci menia vodu rovnako. Predpokladám že vačšina z vás nemá v nádržiach rastliny a ak tak len minimum...Mňa by zaujímalo ako menia vodu rastlinkári :)
Čo sa týka mňa, posledné mesiace mením takých 20-25% vody týždenne v nádži plnej rastlín. Výmenu robím cez rezervnú 280L nádrž s prepadom, ktorá je umiestnená nad akváriom. Deň pred výmenou nádrž napustím jednoduchým otvorením kohútika a nechám odstáť do ďalšieho dňa. Niekedy vodu prihrejem prídavným ohrievačom alebo upravím aquatanom keď sa mi niečo nezdá.
Na druhý deň stačí otvoriť kohútik na rezervnej nádrži a voda pomaly natečie do akvária. Prebytočná voda zase prepadom vo filtri vytečie priamo do kanalizácie. Je to dobrý systém, žiadne ťahanie hadíc a vedier len 2x otočenie kohútika :) Odporúčam všetkým, ktorí majú možnosť a hlavne priestor také niečo urobiť. Ušetrí to kopec času a námahy.
Samozrejme ak odkaľujem (raz za 2-3 týždne) tak s tým sa už musím pohrať...ako rozmýšľam tak rozmýšľam, žiaden zlepšovák som na odkaľovanie zatiaľ nevymyslel :sad
Dali

Images: 18
Been thanked: 2 times

Poslaťod l_laco » Štv 14. Mar 2013 7:00:24

terrible píše:To zálež od toho aký výtlak potrebuješ. Naprklad toto:
Kód: Vybrať všetko
http://www.akvaobchod.sk/eheim-1262-p-1933.html?cPath=153_226
má výtlak 3,6 m a to už je celkom slušné.

To mi príde aj dosť drahá sranda :shock: len na to, aby som tým napúšťal vodu do akvária pri výmene ... to už naozaj radšej rozmotám každý týždeň 10m hadice.

Ja mením cca. 30% vody v oboch akvárkach každý týždeň, používam na to asi 20m záhradnej hadice s dierou cca. 12mm, odkalovač a 20 l vedro do vane, v ktorom sa zachytáva piesok ktorý pri odkalovaní odsajem. No a napúšťam tak, že na koniec tej istej hadice nasadím koncovku ktorú odrezal som odrezal zo starej hadice na sprchovanie, našróbujem to na vodovodnú batériu namiesto sprchovacej hadice a voda tečie.
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Poslaťod Aquarista » Štv 14. Mar 2013 8:13:35

Mením vodu tak ako vy všetci 25 -30% týždenne ... občas ak nestiham tak max. za dva týždne.

Už pre založením akva som si pripravil prepad a kanál pod nádržou, tak sa z hadicami ťahať nemusím. No v byte som to robil tiež hadicami cez pol bytu, len to bolo menšie akva, len 300l Tak to netrvalo tak dlho. Odkaloval som podobne ako napr. I laco, hadica z odkalovacím zvonom natiahnutá až do vane. A napúšťal som cez sprchu. Demontoval som sprchoaciu hadicu, na hadici k akva som mal namontovanú šrubovaci koncovku, tu som namontoval namiest sprchy a napúšťal som vodu ešte aj s nastavením teploty. Vedra som navýmenu vody použival už velmi dávno :smirk .

Využíva niekto z vás tzv. "automatickú výmen vody" ?
Obrázok užívateľa
Aquarista

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 11 times

Poslaťod Dali » Štv 14. Mar 2013 8:56:47

Aquarista píše:Mením vodu tak ako vy všetci 25 -30% týždenne ... občas ak nestiham tak max. za dva týždne.

Využíva niekto z vás tzv. "automatickú výmen vody" ?

To by aj mňa zaujímalo ako funguje automat... Mne sa podarilo nainštalovať len poloautomat :chuckle
Dali

Poslaťod l_laco » Štv 14. Mar 2013 9:47:46

Automatika?
Tak určite je nejaká profesionálna ... za drahé eurá.
Ale na takú zdravú sedliacku domácu, by úplne stačilo mať akva a filtre vybavené správne umiestnenými prepadmi a odtokom. Prívod vody napojiť cez čerpadlo alebo el.magnetický ventil a to riadiť cez obyčajné spínacie hodiny. Stačí len odsledovať koľko litrov pritečie za určitý čas a nastaviť podľa toho režim.
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Poslaťod komunista » Štv 14. Mar 2013 20:01:17

Dali píše:Mňa by zaujímalo ako menia vodu rastlinkári

Ja mám rastlinné akvárium. Vodu napúšťam večer do vane, kde sa mi do druhého dňa ohreje tak na 18 °C, inak z vodovodu má 11 – 12 °C, v lete trochu viac, tak do 14. Popri tom z vody vyprchá chlór (aplikovaný vo forme chlórdioxidu – v skutočnosti v to dúfam, ale s istotou to neviem, pretože o aplikácii chlórdioxidu som našiel naozaj len veľmi málo).

Odkaľujem do vedra 15 l (nosenie vedra mám zároveň ako rekonvalescenciu po chorobe) a mením 40 – 50 % nádrže (hrubý objem 250 l) každý druhý týždeň. Inak, ver tomu, že roztočiť a stočiť 10 m hadice nie je žiadna náročná práca a svoje miesto má vyhradené hneď pod vaňou.

terrible píše:má výtlak 3,6 m a to už je celkom slušné.

Ono to samozrejme závisí na veľkosti nádrže a výške jej hornej hrany (hladiny) od zeme (tých pár cm, čo z výšky odoberie nejaká vaňa veľa nezaváži) a od veľkosti nádrže, ja len upozorním, že zvolením "slabšieho" čerpadla síce bude trvať napustenie dlhšie, ale zato bude menej problémov s vírením dna a podobne.
komunista

Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Poslaťod Dali » Štv 14. Mar 2013 21:01:04

komunista nemáš niekde foto svojej nádrže? Určite by sa viacerí pokochali...hlavne rastlinkári :)
Ťahanie hadíc dobre poznám, ťahal som ich naprieč bytu 20 rokov :) Našťastie som mal konečne možnosť si to dosť zjednodušiť tak som neváhal :)
Dali

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 4 hostia