Vyroba pozadia

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: vyroba pozadia

Poslaťod Lubomire » Pon 07. Mar 2011 8:08:42

Dík za radu, ale už som to vyriešil. Použil som práškovú čiernu - dal som ju do epoxy a celé som to ešte raz pretrel. Kúpil som aj trochu čierneho piesku a ten spolu s epoxy použijem na pozadie na zadnú stenu. Chcel som pozadie tmavé, aby skaly, ktoré chcem dať do AQ trochu svietili a samozrejme aj pre rybenky. Výsledok tu potom zavesím.
Obrázok užívateľa
Lubomire

Has thanked: 1 time
Been thanked: 0 time

Reklama

Poslaťod suboss » Štv 10. Mar 2011 9:56:59

vladko píše:
suboss píše:Ja som napriklad pri vyrobe pozadia vobec epoxy nepouzil. Podla mna zbytocne

a co si pouzil ?

No ja som použil transparentny silikón a jemny piesok
Obrázok užívateľa
suboss

Has thanked: 0 time

Poslaťod suboss » Štv 10. Mar 2011 10:00:58

Chystam sa spravit si nove pozadie. Kombinacia silikon a piesok sa mi ale uz nezda idealna, pretoze piesok po case zacne opadavat, pokial to nespravite na 100 percent dokladne. Pri tolkom mnozstve piesku sa stane, ze na niektorych miestach nepritlacite poriadne a ked ryby zacnu do pozadia rypat, tak piesok opadne. Daval som niekolko vrstiev a ani tak to nepomohlo. Pozadie sa mi teraz nepáči s tými bielymi miestami, tak som sa rozhodol pre vyrobu noveho. Rad by som ale teraz pouzil farbu, len neviem presne aku. To je moj najaktualnejsi problem
Obrázok užívateľa
suboss

Poslaťod Rado » Štv 10. Mar 2011 12:04:49

suboss píše:Chystam sa spravit si nove pozadie. Kombinacia silikon a piesok sa mi ale uz nezda idealna, pretoze piesok po case zacne opadavat, pokial to nespravite na 100 percent dokladne. Pri tolkom mnozstve piesku sa stane, ze na niektorych miestach nepritlacite poriadne a ked ryby zacnu do pozadia rypat, tak piesok opadne. Daval som niekolko vrstiev a ani tak to nepomohlo. Pozadie sa mi teraz nepáči s tými bielymi miestami, tak som sa rozhodol pre vyrobu noveho. Rad by som ale teraz pouzil farbu, len neviem presne aku. To je moj najaktualnejsi problem

Už to tu bolo. Na polystyrén použi balakryl, alebo farbu, ktoré nie je zdravotne závadná. :mrk
Obrázok užívateľa
Rado

Images: 8
Has thanked: 4 times
Been thanked: 14 times

Poslaťod Lubomire » Štv 10. Mar 2011 16:07:55

Daj predsa len epoxy a piesok a nie farbu. Epoxy drží pevnejšie ako silikón a pri farbe nikdy nevieš čo urobí vo vode. A piesok dá pozadiu ten šmrnc, ktorý farbou nikdy nedosiahneš. Ak sa ti nepáči farba piesku, ktorý máš, tak môžeš zafarbiť priamo živicu práškovou farbou a týmto pretrieť poslednýkrát pozadie. Ja som to tak urobil. Pozadie na bočnej strane AQ som urobil zo svetlého piesku a nepáčilo sa mi tak som ho pretrel so zafarbenou živicou a výsledok bol hneď lepší. Na pozadie na zadnú stenu som už použil čierny piesok a je to úplne iné-tmavšie. Nebe a dudy.
Obrázok užívateľa
Lubomire

Poslaťod suboss » Štv 10. Mar 2011 19:22:11

Aku práškovú farbu, ak smiem vedieť?
Obrázok užívateľa
suboss

Poslaťod Lubomire » Pia 11. Mar 2011 7:57:27

Ja som dal potravinársku. V obchodoch však zoženieš len červenú, modrú, zelenú, žltú. Robil som s nimi experimenty a zmiešaval som ich spolu. Prvý náter bol tmavoružový, druhý skoro červený a spolu so svetlým pieskom to vyzeralo ako z jaskyne. :chuckle Pozri históriu tejto témy, zavesil som obrázky aj link na čiernu farbu. Ale, keďže som chcel pozadie na zadnú stenu čierne, tak nakoniec vyhral čierny piesok a čierna farba.
Obrázok užívateľa
Lubomire

Poslaťod suboss » Pia 11. Mar 2011 9:33:56

Pozeral som ten link, ale ciernu práškovú farbu som tam nenašiel
Obrázok užívateľa
suboss

Poslaťod Lubomire » Pia 11. Mar 2011 17:08:16

Zavolaj na tel.číslo p.Stana, ktoré je tam uvedené :mt (0905-910 825). On špacíruje po Slovensku a rozváža po cukrárňach nejaké veci a dohodni sa s ním či nepôjde niekedy cez tvoje mesto. Ja som zavolal a do 5min bol u mňa. Úplne náhodou išiel akurát okolo :o a veľmi ochotne sa zastavil. Môže ti to napr. nechať v nejakej cukrárni kam chodí, to už je len na tvojej šikovnosti a dôvtipe ako si to dohodneš.
Obrázok užívateľa
Lubomire

Poslaťod Bodis » Pia 25. Mar 2011 11:42:51

PIETRO píše:
Bodis píše:Ahoj Pietro, mohl bys to trochu rozvést? Myslím tím jak je třeba namíchat ten duvilax s omítkou a barvou. Předpokládám, že se to míchá dohromady, všechny tři ingredience. Dále mě zajímá, jestli stačí jedna vrstva a jestli to lze nějakým způsobem na pozadí nastříkat, protože předpokládám, že štětcem to nanášet asi moc nepůjde.

Zdar Boďo.
Ano postupů je mnoho. Já postupoval takto. Modeláž pozadí, následná úprava základní barvou. Potom jsem smíchal omítku+ barvu+duvilax+vodu .Duvilax se ředí s vodou 1/9 jeden dílek duvilaxu 9 dílků vody. Lze to stříkat pistoli na podvozky automobilů. Nebo lze směs nanášet kulatým štětcem. Potom povrch můžeme různě tónovat barvou. Použil jsem pistol na modely tedy Airbrusch. Také lze použít houbičku, kterou jemně namáčíme do připravených barev. Jde pouze o kreativitu. Ve finále to celé natřu 2x duvilaxem, poměr ředění 1/8.Nátěr se opakuje po zaschnutí cca v rozmezí 12 hodin.

Takže jsem dokončil celkem své druhé pozadí, podle výše uvedeného postupu dle Pietra a můžu vám říct, že výroba je o hodně jednodušší a rychlejší než patlání epoxidovou pryskyřicí. Samozřejmě i náklady jsou o hodně nižší, pokud teda nepotřebujete koupit celý pytel jádrové mítky a celou pixlu Duvilaxu. Ale i tak by to bylo podle mě levnější než epoxidová pryskyřice. První pozadí jsem natíral epoxidem, takže mohu srovnávat.
Postupoval jsem skoro stejně jako psal výše Pietro, jen jsem vymodelované pozadí nenatíral základním nátěrem, ale hned směsí omítky, duvilaxu a barvy. Nátěry jem dal tři (natíralo se to velmi dobře, je to přilnavé, natíral jsem obyčejným štětcem). Poté jsem pozadí stříkal barvou a to pistolí, udělal jsem si pár odstínů barev, aby to nebylo jednotvárné a pak jsem to celé znova pistolí 2 x nastříkal duvilaxem smíchaným s vodou.
Co se týče výsledku byl jsem velmi překvapen tvrdostí nátěřu, mohu říct, že je skoro stejně tvrdý jako kdyby to bylo natřeno epoxidem. Není třeba to neutralizovat, nejedná se o žádné chemikálie, barvu jsem zakoupil Balakryl, ten se ředí vodou a je zdravotně nezávadný ( natírají se tím i hračky pro děti). Duvilax je obyčejná impregnace, která se rovněž ředí vodou. Zatím to v akva nemám, protože dělám ještě jedno pozadí na druhý roh akvária.

Tady je výsledek:

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Tímto bych chtěl moc poděkovat Pietrovi za tento návod.
Obrázok užívateľa
Bodis

Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť