stojany

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: stojany

Poslaťod neoac » Str 10. Feb 2010 18:20:57

jasne, dnes je velky vyber materialov. je to o otazke vkusu a penazi, ale aj tak si myslim že asi naj su stale klasika, ram a z neho urobena skrinka- do nej das včetko čo poterujes a je to velmy prakticke
neoac

Has thanked: 7 times
Been thanked: 2 times

Reklama

Poslaťod kofola » Str 10. Feb 2010 19:02:19

Tiez zalezi, kde chces stojan pouzit. Tak ako pise Jovan, ze bocne steny su vyvysene a na nich dalsie akvarko a to uplne spodne je polozene na betonovych obrubnikoch na ktorych su gumenne podlozky, je to prakticke a vhodne hlavne do chovne. Sklo nehrdzavie, nepuci, netreba ho natierat. Zase v domacnosti vyznie asi krajsie pod akvariom skrinka, prip. iny dreveny stojan, ktory posobi teplym dojmom a zutulnuje akvarium a celu miestnost.
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod jovan » Str 10. Feb 2010 20:53:36

kofola píše:Tiez zalezi, kde chces stojan pouzit. Tak ako pise Jovan, ze bocne steny su vyvysene a na nich dalsie akvarko a to uplne spodne je polozene na betonovych obrubnikoch na ktorych su gumenne podlozky, je to prakticke a vhodne hlavne do chovne. Sklo nehrdzavie, nepuci, netreba ho natierat. Zase v domacnosti vyznie asi krajsie pod akvariom skrinka, prip. iny dreveny stojan, ktory posobi teplym dojmom a zutulnuje akvarium a celu miestnost.

Tak,tak... :hmm
Obrázok užívateľa
jovan

Images: 0
Has thanked: 4 times
Been thanked: 35 times

Poslaťod Rostratus » Uto 18. Máj 2010 15:20:32

Takto som ja riešil stojan pre mojú novú nádrž 1200 litrov. Akvárium má rozmery 200x100x60 cm. Stojan som riešil tak, aby bol rozoberateľný a mohol ho "na požiadanie" vyrovnať do vodorovnej roviny. ( teraz je v podniku a do budúcna si ho pravdepodobne zoberiem domov).

Stojan je robený z 50x50 mm joklu, plus pásovina 5 mm. Urobil som zvlášť 3 stojky:

Obrázok

Tie som pospájal na kríž pásovinou:

Obrázok

Na tieto stojky som položil pozváranú mrežu s rozmermi 200x100 cm:

Obrázok

Pohľad na kompletný stojan:

Obrázok

Stojan aj s akváriom :nod

Obrázok

Tento detail je veľmi dôležitý. ( aspoň pre mňa). Dlho som špekuloval ako efektne vyrobiť stojan tak aby pri nerovnostiach zeme bola hladina vo vodorovnej rovine. Na miesto kde som ukladal stojan som vedel, že je podľaha riešená spádovaním a pri 2 metrovej dĺžke bol rozdiel zeme pri stene a na druhej strane akvária okolo 3-5 cm. Podlaha je v takej šikmine. Na vyrovnanie rovnosti som použil 6 skutiek, ktoré sú namontované v stojkách. Potom som len skrutkoval do požadovanej výšky tak aby bolo akvárium v rovine. Na tejto fotografii môžete vidieť, že jedna strana je až o 3,5 cm zdvihnutá oproti druhej strane, tak aby bolo akvárium vo vodorovnej rovine !

Obrázok
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod jusko » Uto 18. Máj 2010 16:33:50

Kód: Vybrať všetko
http://www.tlamovci.cz
článok ,,Pěstírna pro 21.století,,
alebo
Kód: Vybrať všetko
http://www.cichlids.zidekhk.com
galerie - reference - pěstírna ryb
Obrázok užívateľa
jusko

Has thanked: 15 times
Been thanked: 29 times

Poslaťod Rostratus » Uto 18. Máj 2010 18:49:08

Celosklenenné stojany sú fajn, ale ja by som asi nespával. Neako sklu moc neverím. :blush
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod Matej » Str 19. Máj 2010 12:02:47

admin píše:Tento detail je veľmi dôležitý. ( aspoň pre mňa). Dlho som špekuloval ako efektne vyrobiť stojan tak aby pri nerovnostiach zeme bola hladina vo vodorovnej rovine. Na miesto kde som ukladal stojan som vedel, že je podľaha riešená spádovaním a pri 2 metrovej dĺžke bol rozdiel zeme pri stene a na druhej strane akvária okolo 3-5 cm. Podlaha je v takej šikmine. Na vyrovnanie rovnosti som použil 6 skutiek, ktoré sú namontované v stojkách. Potom som len skrutkoval do požadovanej výšky tak aby bolo akvárium v rovine. Na tejto fotografii môžete vidieť, že jedna strana je až o 3,5 cm zdvihnutá oproti druhej strane, tak aby bolo akvárium vo vodorovnej rovine !

Obrázok

Pekne si to spravil len co je pravda. Tiez som minule rozmyslal ako by sa dali pri joklovom stojane riesit nerovnosti. Nieco podobne ma napadlo tiez, tymto stylom sme vyrovnavali skrinky pri montazi - mali skrutkovacie nohy cize sa to dalo pekne prisposobit. Len ma pri tom napadla jedna vec - nebojis sa ze ta vaha akvaria sposobi to, ze "strhne" zavit na tych skrutkach a jednoho dna to tym padom tie skrutky zasunie? Vies co myslim?
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Has thanked: 11 times
Been thanked: 56 times

Poslaťod kofola » Str 19. Máj 2010 13:46:24

Ja som tiez riesil vyrovnanie jokloveho stojanu pod 600L. Jokel 40 x 40 a na spodku mam v jokli navarene matice pre skrutky M16. Teda halva skrutky ide do zeme. Pod touto hlavou je tvrda guma v rozmeroch 100 x 100 x 10, ktora je polozena na podlahe. Na skrutke je este kontra matica, ktora zabezbecuje pootocenie skrutky pri dopasovavani stojanu na miesto a zaroven eliminuje riziko strhnutia zavitu, pretoze su defacto dve skrutky nad sebou, teda sa zdvojnasobila dlzka vnutorneho zavitu. skrutky M16 su s jemnym stupanim zavitu, cim mam zabezpecene absolutne presne nastavenie, akurat musim pri nastavovani viac krat otacat skrutkou (co ale robim len prvy krat).

Kto by to chcel pocitat ako ja, tak zaklad je si vypocitat namahanie osovej sily F0. Vysledok vyjde v MPa. Ak volime material ocel, kvoli zvaritelnosti, tak podla strojnickych tabuliek si zvolime z vypoctu namahania osovej sily potrebnu pevnostnu triedu skrutky a matice. Potom si mozte v obchode so spojovacim materialom pyat presne to co potrebujete a mate istotu ze to vydrzi a nestrhne zavit. Ja som vypocet este vynasobil koeficientom 1,3, kvoli kludnemu spaniu. Takze v mojom pripade to boli skrutky Skrutka M16x80 EN ISO 8765 8,8 (kde 8,8 je pevnostna trieda podla ISO). Matice bola adekvatne volena ku skrutke.
Obrázok užívateľa
kofola

Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod jusko » Str 19. Máj 2010 15:37:46

A ja som svoj stojan z profilu JOKL 40x40 doma pod 800L akva vypodložil roznymi hrúbkami plieškov a dal som ho podľa vodováhy do roviny a už s ním nemusím nič robiť - sedí ako uliaty. Ako som ho vyrovnal, tak si aj sadol.
Obrázok užívateľa
jusko

Has thanked: 15 times
Been thanked: 29 times

Poslaťod Rostratus » Str 19. Máj 2010 17:37:25

Kofola: vidím, že to máš fajn premyslené, nemáš aj neaké foto?

Matej: strhania závitu sa nebojím, lebo v jokly mám vyrobené podložky so závitom. Hrúbka podložky je okolo 1 cm v ktorom je otvor zo závitom. Skrutky sú M12. Na skrutky pôsobí statické zaťaženie, takže by to malo v pohode vydržať. Ale pre istotu do medzere vsuniem jokel, tak aby sa medzera vyplnila. Pri prípadnom strhaní závitu-čo nepredpokladám bude v zálohe zasunutý jokel.
Obrázok užívateľa
Rostratus

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 46 hostia