od l_laco » Str 14. Mar 2012 6:50:44
Ja osobne považujem závesný filter za oveľa lepšiu variantu ako kus molitanu. Tiež som presvedčený o tom, že práve do malého akvária ( 80l je malé) je tento systém celkom vhodný.
Samozrejme treba si vybrať taký ktorý bude svojim výkonom dostatočný, nebude ale moc silný a bude mať vhodne veľkú a členenú komoru na filtračné médium.
Molitan umiestnený v malom akváriu len zaberá už aj tak málo miesta a špatí tam. Pokiaľ si vyberie závesný filter s dobre členenou komorou na filtračné médium, môže tam okrem molitanu umiestniť aj Siporax-mini ktorý mú zvýši účinok biologickej filtrácie a to tak účinne, že žiadny kus molitanu ktorý bude mať v akvárku sa tomu nevyrovná.
Takže ja osobne by som uvažoval nad jeho kúpou, no ako som napísal, dobre vyberaj taký ktorý bude mať vhodný výkon, nie len vzhľadom na to koľko litrové akvárium máš, ale aj na to aké tam máš ryby, koľko ich je, ako sa správajú a aké majú nároky na filtráciu. Druhá vec je veľkosť filtračnej komory. Samozrejme čím väčšia tým lepšie. To, aké sú tam filtračné média nie je podstatné .. vymeniť ich je jednoduché. No a tiež dôležitá vec ... pouvažuj či sa ti závesný filter bude dať dobre umiestniť na akvárium, aby mu nezavadzali krycie sklá, svietidlo prípadne kryt kvária ...