Prepojenie dvoch nadrzi

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: Prepojenie dvoch nadrzi

Poslaťod Junaksk » Pon 30. Nov 2009 19:43:21

ale nasavanie muselo byt cerpadlom v jednej nadrzi a vytok v druhej nie? a rura totalne bez vzduchu tak by to mohlo fungovat len pojem spojene nadoby je pre cosi ine ale nechcem sa s adminom pohadat na malickosti ved aj tak ma viac skusenosti s chovom nez jav pripade toho vlastneho vyrobeneho filtra je to fajn vec ale aj tak si myslim ze kazde akva musimat vlastny filter
Obrázok užívateľa
Junaksk

Images: 2
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Reklama

Poslaťod Junaksk » Pon 30. Nov 2009 19:54:28

Obrázok

na margo spojenych nadob som ti nasiel obrazok na nete co su naozaj spojene nadoby namiesto nadrzi si predstav akvaria a jednou stranov sa prilieva voda a na spodku odchadza ak funguje aj vrchom tak neni problem len to je jeden z terminov za ktore nas nehorazne zj......li profaci na fyzike na vyske tak chapes
Obrázok užívateľa
Junaksk

Poslaťod Rostratus » Pon 30. Nov 2009 22:21:10

Junaksk píše:http://matlab.fei.tuke.sk/jds/spojn/obr/nadoby2.png

na margo spojenych nadob som ti nasiel obrazok na nete co su naozaj spojene nadoby namiesto nadrzi si predstav akvaria a jednou stranov sa prilieva voda a na spodku odchadza ak funguje aj vrchom tak neni problem len to je jeden z terminov za ktore nas nehorazne zj......li profaci na fyzike na vyske tak chapes

Ahoj kľudne môžeš povedať čo máš na srdci. Ja sa neurazím. Téma je tu založená pre to, aby sa tu o nej diskutovalo. Každý má svoje skúsenosti. Pod pojmom "spojené nádrže" som to myslel obrazne. Ale keď sa pozrieš na ten obrázok čo chce Ferinko spojiť. Tam som mu poradiť keď to chce takto mať aby do jedného akvária dal nasávanie do filtra a do druhého výpust. Tým pádom je to presne to isté čo píšeš ty. Že v jednom akva je čerpadlo... to je vlastne nasávanie do filtra. A čerpadlo vo filtry vháňa vodu naspäť do prvého akva.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod kofola » Str 02. Dec 2009 9:23:12

Jasne ze to bude fungovat tak ako Admin pise. Musis zabezpecit aby v tej stredovej rure nebol ziaden vzduch a do jedneho akva das nasavanie do ex. filtra a do druheho privod vody z filtra. Skuste si to doma spravit ak neverite. Mne presne takto funguje ex. biofilter, mam takto pospajane akvarka (6ks!) na odchov poteru a aplikoval som to aj pri inych veciach. Ved predsa taketo pokusy sme robili na fyzike na zakladnej skole :!:
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod kostros » Sob 26. Dec 2009 10:35:36

ferinko píše:caute uvazujem nad novou nadrzou. dovod preco pisem do fora je ze chcem prepojit tieto nadrze tak som nemal dva ohrievace, dva filtre a pod. nadrze budu vedla seba. napadlo ma ich spojit pvc rurkou. Nalavo mam externy filter a pri nom ohrievac. co na to poviete moze to fungovat???

skuste si toto trebarz s dvoma kyblami,ja myslim ze sa vytopite.ine by bolo keby boli akvaria spojene z urovnou hladini alebo malinko podnou ale ci by nato stacil 1 filter asi nie,v tom druhom akva by to vodu asi nemenilo.muselo by byt nasavanie v jednej a vytok v druhej,ale spojene by museli byt,pod hladinou,a nie hadickou ponad,tak by som to ja urcite neriesil,nerad sa vytapam.predstav si zeby ti tu stredovu hadicku alebo rurku zapchal kal alebo rybka....zjednej nadrze by ti tahalo vodu a s tej druhej by ti pretekalo von pretoze by si ju preplnit.
kostros

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Poslaťod Rostratus » Sob 26. Dec 2009 11:41:19

Pri "spojených nádobách" prepojených PVC rúrkou zhora tak ako je nakreslené je podmienka aby hladiny obidvoch nádrží boli na rovnakej úrovni. Určite ti to bude fungovať aj s dvoma kýblami. Daj si na zem vedľa seba dva kýble. Prepoj ich podľa obrázku PVC rúrou. V PVC rúre NESMIE BYŤ ŽIADNY VZDUCH ! Keď do urobíš skús odčerpať z jedného kýbla vodu. Sám uvidíš, že sa postupne odpustí aj z druhého kýbla a hladiny budú stále rovnaké v obidvoch kýbloch. Ak nie tak máš zavzdušnenú rúru.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod kofola » Pon 28. Dec 2009 17:59:03

Presne tak. Su to obycajne spojite nadoby. Ak by sa zapchala stredova rura, a nasavanie by bolo v jednom akva a vytok v druhom bol by to pruser. Mne sa asi sotva zapchaju, u mna su to rury s vnutornym priemerom cca 5 cm.
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod brano ba » Ned 07. Feb 2010 1:04:23

Admin ma uplnu pravdu. Takyto princip spojenych nadob mam uz aj ja vyskusany, funguje to spolahlivo. Podmienka je mat urovne hladin v jednej vyske a odvzdusnenu prepojovaciu ruru. Prepojovacia rura musi mat dostatocne velky priemer, ako uz bolo popisane, aby stacila pretekat voda z jednej nadoby do druhej dostatocne rychlo aby sa stacili vyrovnavat urovne hladin. Myslim ze ucpanie prepojovacej rury pri vacsich objemoch nehrozi,nakolko musi byt aj priemer prepojovacej rury dostaocne velky.

PS: Toto si myslim ze patri do fyziky zakladej skoly
Obrázok užívateľa
brano ba
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 11
Has thanked: 7 times
Been thanked: 2 times

Poslaťod Junaksk » Ned 07. Feb 2010 10:05:07

na margo spojenych nadob a fyziky zakl. skoly to co ma admin nie su spojene nadoby ako fyzikalny termin to ale neznamena ze to nemoze nefungovat prave naopak ja len tvrdim jak naozajstne fyzikalne spojene nadoby vyzeraju a to mam vore vyssie link na obrazok ja sa s vami nehadam o nefunkcnosti dufam ze ma chapete co chcem povedat ale je to v podstate detajl ktory neni podstatny
Obrázok užívateľa
Junaksk

Poslaťod Remobmw » Sob 22. Máj 2010 19:52:11

Moria sa bežne robia tym sposobom že je pod akva ešte jedno menšie a služi ako filter. čerpadlo tlači vodu a v spodnom akva su filtračne media. Ak sa dostanem k dajakemu urobim am foto. Dokonca sa robia aj tak že trubka prívodu a odtoku idu priamo cez dno akva. Su obložene skalami a samospádom voda pada do menšieho akva pod ním. Prejde filtrom a čerpadlo ju tlači naspat.
Je to elegantne a nik netuši kde a aky velky je filter. Nič nevidno...
Obrázok užívateľa
Remobmw

Images: 1

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 86 hostia