osadenie biologickej náplne v JBL profi cristal i 100

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

osadenie biologickej náplne v JBL profi cristal i 100

Poslaťod Juraj1973 » Štv 12. Sep 2013 14:36:54

Chalani, riešim jednu dilemu.

mám tento filter http://www.jbl.de/cs/aquatics-freshwater-products/detail/4351/jbl-cristalprofi-i100#info

resp. pre lepšiu predstavivosť [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=177JFUYJGc0[/youtube]

do jedného koša som sa rozhodol dať keramickú biologickú filtráciu (nasypal so tam sera siporax mini) .. rozmýšlal som do ktorého koša (aj mi I-Laco tuším radil, len neviem či sme sa správne pochopili) to dať a dal som to do vrchného.. teda do koša najbližšie k čerpadlu

keď sa však pozriem na originál koš, ktorí k nemu dodávajú s podobným médiom, podľa škatuľky na vrchu mám pocit, že to tam umiestňujú na spodok, do spodného koša. http://www.jbl.de/cs/aquatics-freshwater-products/detail/3007/jbl-micromec-cp-i#info

viete mi niekto poradiť ako je to správne poprípade ako je to lepšie.

Ďakujem
Obrázok užívateľa
Juraj1973

Images: 2
Has thanked: 15 times
Been thanked: 6 times

Reklama

Re: osadenie biologickej náplne v JBL profi cristal i 100

Poslaťod simon » Štv 12. Sep 2013 15:11:35

Ja mám prvú vrstvu (od čerpadla) keramické krúžky, potom filtračný molitan a nakoniec jemnú vatovú vložku na zachytenie jemných nečistôt. A to je všetko. Takto mi to poradil skúsený akvarista a zatiaľ to funguje bez problémov.
Obrázok užívateľa
simon

Has thanked: 37 times
Been thanked: 19 times

Poslaťod Juraj1973 » Štv 12. Sep 2013 17:57:14

Vďaka... hovoríš o svojom externom filtri v 300-ke ? toto je ale vnútorný... .. možno je ale princíp rovnaký, no netrúfam si to posúdiť... raz to "volakto" tuším aj rozoberal už na nete ale neviem to nájsť ..
Obrázok užívateľa
Juraj1973

Poslaťod Jules » Štv 12. Sep 2013 22:38:41

Ulozenie medii vo filtry je podla toho ako ti v nom cirkuluje voda, cize je to jedno ci je vonkajsi alebo vnutorny. Vstup do filtra vacsinou tvori najprv mechanicka filtracia/molitan, jezkovia/ a az potom biologicka /siporax/. Uz ked na to ides logicky aj bez skusenosti, tak najprv potrebujes zachytit kal a vacsie necistoty do molitanu. Inak ti to zapcha porezny material ako je siporax a tym sa straca ucinnost biologickej filtracie a filter funguje len na principe zachytavaca necistot. :yes
Obrázok užívateľa
Jules

Images: 22
Has thanked: 4 times
Been thanked: 14 times

Poslaťod Juraj1973 » Štv 12. Sep 2013 22:51:22

Jules píše:Ulozenie medii vo filtry je podla toho ako ti v nom cirkuluje voda, cize je to jedno ci je vonkajsi alebo vnutorny. Vstup do filtra vacsinou tvori najprv mechanicka filtracia/molitan, jezkovia/ a az potom biologicka /siporax/. Uz ked na to ides logicky aj bez skusenosti, tak najprv potrebujes zachytit kal a vacsie necistoty do molitanu. Inak ti to zapcha porezny material ako je siporax a tym sa straca ucinnost biologickej filtracie a filter funguje len na principe zachytavaca necistot. :yes

prepáč, možno budem fakt vyzerať ako blbec.. to či si napísal, je mi úplne jasné.. no lámem si hlavu nad konštrukciou toho filtra a rozmýšľam že ako ten filter funguje.. proste od vrtule ide dolu dierovaná trubica z troch častí, ktorá prechádza troma košmi (v mojom prípade I100) a teraz aká tam je postupnosť nasáva od spodu ? a ide ďalej alebo nasáva z každého koša zvlášť alebo ? ..možno fakt veľmi špekulujem a je to jednoducé a je to tak ako hovoríš , ale fakt mám z toho hokej
Obrázok užívateľa
Juraj1973

Poslaťod l_laco » Pia 13. Sep 2013 6:05:11

Chalani ti radia dobre ... voda má najskôr pretekať cez mechanickú filtráciu - ježkovia, molitan, keramika a potom cez biologickú - Siporax.
Pri tomto type filtra je to ale problém, nakoľko každý kôš je riešený tak že voda sa do neho dostáva bokom, preteká filtračným médiom a rúrka v strede nasáva vodu a ide už priamo do čerpadla. Takže to nič nevymyslíš ... je to len klasický filter, ako keby si mal len čerpaciu hlavu a na nej molitan.
Môžeš tam dať do jedného alebo dvoch košov ten Siporax ale ak sa zanesie jeho účinok bude minimálny a taktiež, tým že má veľké medzery nebude fungovať ani ako mechanický filter ... na účinnú biologickú filtráciu treba použiť iný typ filtra, taký kde voda prechádza postupne komorami v ktorých sa nachádzajú rôzne náplne.
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Poslaťod Juraj1973 » Pia 13. Sep 2013 10:30:12

..Laci, ja viem, že mi chalani radia dobre.. tiež som si to tak myslel veď mám na opačnej strane aquaclear a ten má tak poukladané média.. len keď podľa výrobcu i keď na tej škatuľke na vrchu to len dedukujem dávajú to na spodok

musím si ešte nejaké veci doštudovať, lebo som si myslel , že keramika a napr. Siporax je skoro kedno a to isté...

úprimne, bol by som sklamaný keby ten filter mal funkciu hlavy s molitánom stojí na to dosť peňazí ( i keď ja som ho kupoval o dosť lacnejšie) stálo som si myslel že to je konštrukčne nejako vymakané len na to neviem prísť pozri tu od 2:50 do 3:30 [youtube] https://www.youtube.com/watch?v=kjez7idVTKE[/youtube]

každopádne ja som ten siporax dávnejšie osadil vo vrchnom koši tak, že je okolo neho molitan :-) ...

uvidím ako to bude fungovať V 300 ke mám Nočka stále nulové a dobré PH aj tvrdosť... a budem meniť 1/3 vody týždenne a bude
Obrázok užívateľa
Juraj1973

Poslaťod l_laco » Pia 13. Sep 2013 13:38:06

No myslím že to video ukazuje jasne ako preteká voda.
Takže je to tak ako som napísal ... každý kôš je v podstate samostatný kus filtra - plastová trubka, na nej dookola molitan .. princíp hlavice a molitanu, ale v obale ... sorry. Tu so Siporaxom moc nevyčaruješ. Ale tak môžeš ho tam skúsiť dať, no zázrak by som nečakal. Pravdepodobne sa zanesie a nebude plniť úlohu ani mechanickej ani biologickej filtrácie.
Obrázok užívateľa
l_laco

Poslaťod Juraj1973 » Pia 13. Sep 2013 21:05:41

... vieš čo ?.. už mám ten filter dlho .. trikrát som ho za tú dobu rozoberal že ho idem čistiť a vôbec ešte nebol zanesený.. ani kôš, kde mám siporax.. ešte asi do jedného skúsim dať jemnejší molitan... ..inak neviem teraz.. píšeš dosť radikálne o biologickej a mechanickej filtrácii.. ..keď som dávnejšie gúglil o filtrácii nadobudol som pocit že aj každý molitan je vlastne biologická filtrácia.. teraz si ma trochu zneistil... každopádne, teraz mi filtrácia na (jednej strane tento JBL na druhej zavesny
Aquaclean ) v pohode stíha.. no bojím sa , že keď prídu Bagristi pindare tak sa tomu nejakému externému filtru asi nevyhnem
Obrázok užívateľa
Juraj1973

Poslaťod l_laco » Pon 16. Sep 2013 6:15:53

Radikálne? ....fuuuu, silné slovo.
Samozrejme každé filtračné médium, dokonca aj obyčajná plastová sieťka z pomarančov zhužvaná do klbka bude filtrovať mechanicky aj biologicky. Avšak ako kvalitne ...?
Filtračné média sa delia na mechanické a biologické podľa toho, aký typ filtrácie v ňom prebieha vo väčšom merítku, no pri rovnakom objeme.
Takže ak budeš mať 1 liter molitanu, bude skôr spĺňať mechanickú filtráciu ako biologickú, pretože neposkytuje tak veľa plochy na osídlenie baktérií v porovnaní s 1 litrom Siporaxu. Na druhej strane, 1 liter Siporaxu, nebude fungovať dobre ako mechanická filtrácia, pretože nie je dosť "hustý", má veľké medzery takže jemné čiastočky nezachytí ... preto sa do mnohých filtrov dáva kombinácia mechanického a biologického filtračného média, kde mechanické slúži ako predfilter pred tým biologickým ...
To že tvoj filter nie je zanesený môže znamenať všeličo ...
- že ho otváraš zbytočne často
- že nemáš v akvárku ryby ktoré by robili bordel
- že funguje maximálne účinne
- že nefunguje vôbec
Filter je na to aby filtroval. Ak je voda mechanický čistá a bez škodlivých látok je všetko OK .. a je jedno či to dosiahneš molitanom, Siporaxom, alebo hubkou na riad ...
Obrázok užívateľa
l_laco

Ďalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 83 hostia