Biologický Wet/dry filter – ako si ho svojpomocne postaviť.

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Biologický Wet/dry filter – ako si ho svojpomocne postaviť.

Poslaťod Rostratus » Štv 26. Jan 2012 22:11:27

Možno sa budete pýtať, prečo som sa rozhodol práve pre tento filter. Odpoveď je pomerne jednoduchá. Zaujal ma princíp fungovania Wet/ dry filtra, ktorý som ešte nemal odskúšaný. Pointa filtra je, že filtračné média niesú priamo ponorené vo vode, ale len cez filtračné média prekvapkáva voda.

Napísal Rostratus-admin

Celý článok:
http://www.cichlidportal.sk/portal/inde ... e-postavit
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Reklama

Re: Biologický Wet/dry filter – ako si ho svojpomocne postaviť.

Poslaťod tomato » Štv 26. Jan 2012 22:26:05

zaujmave, vidim ze nezahalas :)
to si robil ku ktoremu akvariu?
Obrázok užívateľa
tomato
Moderátor
Moderátor

Has thanked: 4 times
Been thanked: 5 times

Poslaťod Rostratus » Štv 26. Jan 2012 23:07:43

To som robil k tej 1350-tke čo mám.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod tomato » Pia 27. Jan 2012 1:17:12

aj som si myslel, vsak ked budem mat volno a aj ty sa dojdem nato mrknut :)
Obrázok užívateľa
tomato
Moderátor
Moderátor

Poslaťod Ruddykk » Pia 27. Jan 2012 9:07:58

Zostrojenie filtra super po technickej stránke. Moj názor je taký, že v tomto biologickom filtry príde k zachyteniu hrubých nečistot. Jemné prejdú ďalej. Ale pravá funkcia spočíva v tom, že nitrifikačné baktérie sa usadia v porovitom materiály z keramiky a správajú sa denitrifikačne tzn. že odbúravajú dusitany a dusičnany z vody. Až následný filter /200L/ zachytí jemné nečistoty kde taktiež prebieha denitrifikácia. Podľa mojho názoru nevidím dovod umiestnenia plastových guličiek vo vrchnej vrstve pretože tie nazachytia hrubú nečistotu ktorá sa ale zachytí v spodnej časti nádobky zásluhou svojej vačšej objemovej hmotnosti. Doležitý je aj malý prietok vody aby nestrhol tieto nečistoty do odtoku. Ale nie taký, aby pórovitý materiál zostal bez vody. Ten musí byť ponorený do vody inak príde k znefunkčneniu biologického filtra a baktérie odumrú. Myslím že navrhnutý filter bude spĺňať celkom dobre denitrifikáciu. Záleží len na tom ako sa podarí zregulovať správny prietok vody. To je moj osobný názor. Dúfam že sa dozvieme po pár dňoch ako filter funguje.
Obrázok užívateľa
Ruddykk

Images: 20
Has thanked: 11 times
Been thanked: 0 time

Poslaťod stiff » Pia 27. Jan 2012 9:28:37

Ruddykk píše:Zostrojenie filtra super po technickej stránke. Moj názor je taký, že v tomto biologickom filtry príde k zachyteniu hrubých nečistot. Jemné prejdú ďalej. Ale pravá funkcia spočíva v tom, že nitrifikačné baktérie sa usadia v porovitom materiály z keramiky a správajú sa denitrifikačne tzn. že odbúravajú dusitany a dusičnany z vody. Až následný filter /200L/ zachytí jemné nečistoty kde taktiež prebieha denitrifikácia. Podľa mojho názoru nevidím dovod umiestnenia plastových guličiek vo vrchnej vrstve pretože tie nazachytia hrubú nečistotu ktorá sa ale zachytí v spodnej časti nádobky zásluhou svojej vačšej objemovej hmotnosti. Doležitý je aj malý prietok vody aby nestrhol tieto nečistoty do odtoku. Ale nie taký, aby pórovitý materiál zostal bez vody. Ten musí byť ponorený do vody inak príde k znefunkčneniu biologického filtra a baktérie odumrú. Myslím že navrhnutý filter bude spĺňať celkom dobre denitrifikáciu. Záleží len na tom ako sa podarí zregulovať správny prietok vody. To je moj osobný názor. Dúfam že sa dozvieme po pár dňoch ako filter funguje.

:O :wtf:
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod tomato » Pia 27. Jan 2012 19:56:35

cumim teda, jak z knihy...
Obrázok užívateľa
tomato
Moderátor
Moderátor

Poslaťod Rostratus » Sob 28. Jan 2012 10:13:52

Tento filter ešte nemám spustený. Čoskoro ho spojazdním. Ako bude fungovať, alebo nefungovať vám priebežne napíšem. Ešte som zabudol doplniť jeden postreh k článku. Ako som písal v článku treba dať pozor na to, aby odtok vody stíhal vypúšťať vodu z filtra. Inak vám pretečie filter. Tu je lepšie nadimenzovať minimálne rovnaký, alebo radšej o niečo väčší otvor ako je otvor z prívodu filtra.

Filter a odtok som mal pôvodne nadimenzované na menšie čerpadlo, kde v pohode odtekala voda z filtra. Problém však bol, že prúd z čerpadla nebol natoľko silný, aby rovnomerne pretekala voda cez všetky dierky vo vaničke ( niektoré dierky sa mi zavzdušnili a boli zapchaté, aj keď ponad dierku tiekla voda). Bol som nútený použiť silnejšie čerpadlo. Priemer prívodu a odtoku bol rovnaký, ale pri silnejšom čerpadle nestíhala voda odtekať z filtra. Preto som musel odtok zväčšiť. Tu je aj neaké foto.
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod terrible » Sob 28. Jan 2012 10:35:18

Možno by to bolo riešiteľné aj "rozdvojkou" prívodu vody a tým pádom ju nechať natekať na filter na dvoch miestach, voda by sa lepšie rozložila na plochu.
Obrázok užívateľa
terrible

Has thanked: 6 times
Been thanked: 14 times

Poslaťod Rostratus » Sob 28. Jan 2012 10:38:14

Tak to áno. Možností je veľa ako to urobiť a prešpekulovať. Ja som si zvolil tento systém. Samozrejme aj nádoba a celý filter môže byť úplne iného tvaru, rozmerov a pod. To je už na každom z vás, ako si to kto urobí. Podstatné je, aby voda prekvapkávala na čo najväčšiu plochu filtračných médií, aby niektoré nezostali zbytočne nevyužité.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Ďalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 41 hostia