JA biotopni nadrz

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

JA biotopni nadrz

Poslaťod Rostratus » Sob 29. Aug 2009 7:49:42

( táto téma bola presunutá zo starého fóra)

Jirka

Za zminku urcite take stoji poukazat na biotopni nadrze napr JA .... u me tak popularni cichlidy protoze si myslim ze prave treba na druh Geophagus nebo satanopreca se hodne zapomina pritom jsou to tak krasne ryby ..... me napr vubec netahne malawi a podobne proste to jsou jen kameny ..... me sosobne se libi nadech pralesu kmeny az k hladine pod nimi prostor na schovani ryb ....

casem pridam i fotky me nadrze pro predstavu :)

napiste sme vase nazory budu za ne rad a doufam ze se rozvine diskuse :)

Administrátor

Ahoj Jirka tak toto je veľmi zaujímavá téma. Mňa zase osobne uchvátili biotopy z jazier Malawi a Tanganyika. Momentálne ma viac fascinuje Tanganyika. Páči sa mi keď v mojej nádrži viď horné akva, sa po voľnom priestore akvária preháňajú Tropheusi a medzi skalami žijú Julidochromisi alebo Altolamprologusi. V pravom rohu som Julidochromisom vytvoril ideálne podmienky pre ich život. Akvárium je z časti zatienené a je tam množstvo "spadnutých skál z útesu", ktoré tvoria množstvo úkrytov. Toto je to čo mňa baví. Vytvárať rybkám rôzne úkryty. Kto sa ďalší pridá?

Obrázok

stiff

U mna je biotopna nadrz trochu problem....Pri impozantnosti a dominantnosti americkych cichlid, si clovek (aj keby neviem ako nechcel) postupne prestane vsimat krajinu povodu (juzna alebo stredna am.) a miesto toho zacne riesit spravanie tychto krasnych ryb. Treba mat viacero velkych nadrzi, aby chovatel mohol vhodne kombinovat osadku, hlavne podla dominantnosti a celkovej velkosti, ale aj podla veku a velkosti v danom case - kedze tieto druhy sa pomerne tazko zhanaju. Casom clovek zisti, ze ma len jeden biotop - a to je Amerika.............!

romco

Tak ja sa chystam na Tanganiku a do nej Ikoly.....Strasne sa mi pacia akva z biotopom z Afriky.......Malawi sa da tiez a su tam krasne kombinacie farebnosti ryb ale moja volba je jednoznacna......
Amozonske akvaria su tie velmi pekne ak su kvalitne spracovane......ale zatial o takom neuvazujem....
Tak cislo jedna u mna ma Tanganika.......

brova

Ahoj všem,

to já mám výhodu, mne to táhne k Tanganyice i k JA. Mám biotopní nádrž Rio Xingu ale bohužel jen 300l a tak si takové nádherné ryby jako je Satanoperca a nebo Geophagus nemohu dovolit. Chovám akary Krobia sp.Xingu a jsem s nimi velmi spokojen.

Jirka

doufam ze stim ze si do 300L nemuzes dovolit satanopreca a geophagy jsi jen zertoval :)

jinak akary jsou taky krasne ryby ale ma je skoro kazdy ... me to tahne k druhum co jen tak nikdo nema ... :)

To all: jak bude moznost pro inspiraci sem hodim fota me nadrze ''biotopni'' nekomu se libit bude nekomu ne

Admin: me se vice libi v tanganice napr pridat rostlinky a na muj vkus tam mas az moc svetla ale jinak pekne :)

Administrátor

Ahoj Jirka, možno sa to zdá na fotke, ale práveže moc svetla tam nieje. V pravom rohu je napríklad skoro tma. Mám urobený z pozadia previs. V tejto časti sa mi pekne usadili Julidochromisi. Ja a rastlinky to moc nejde dokopy. Sice jednu mam v malawi, ale to som dal skor preto,aby si malawky obcas zobli...

Jirka

no co treba tam skusit hdit nejake vallisnerky ? ... skus to ... ja a rostlinky to taky moc nejde ale snazim se ... videl sem tang. s rostlinkama a super :)

Jirka

"Sice jednu mam v malawi, ale to som dal skor preto,aby si malawky obcas zobli... "

vzhledem ktomu ze tam mas cryptocorynu .... ktera rybam nechutna ... podobne jako microsium ... nevim co by meli zobat :D

brova

Nedělal...v nádrži mám hodně rostlin a kořenů a proto tam není mnoho místa na plavání......Satanoperca a Geophagus by se tam už nevešly.

Také sem vložím foto až budu doma. Jinak osádku v AQ mám tuto:

Baryancistrus sp. L 018
Corydoras zygatus
Hypancistrus sp. L 066
Krobia sp. Xingu
Loricaria simillima
Peckoltia vittata L 015
Platydoras costatus
Pterophyllum leopoldi Xingu

Jirka

po kolika kusech mas Lka ? ... doufam ze ne po 1 ... ja mam v akva

Geophagus sp. pindare 1+1 (chvony par)
L018 3x

a ted pribudou i mikrogeophagus altispinosus to bude 1+2 a to je konecny stav :)

ja mam koreny udelane tak ze v kazdem ronu je jeden velkej a pod nim je jeste misto ... takze mam tak 95% dno :))

brova

L O15 mám 6x ale L 018 a L 066 pouze 1x. Měl jsem od každého 2x ale nepřežili karanténu L066 budu ještě dokupovat ale L 018 ne, oni se mezi sebou zabíjí a tak nebudu riskovat.

Všechny jsou z importu z Brazílie a tak bylo těžké je zvyknout a aklimatizovat......proto ta ztrána L 066 a L 018. L 018 padla hodinu po tom,co mi je dovezli a L 066 druhý den. Jinak akar Krobia sp.Xingu mám 6x.

Jirka

pockej pockej .. ty jsi mel 10x Lko v akva 300L ? :-O

precetl jsis o tom ... nebo vis o ncih dost ? ja se o tohle dost zajimam ... ja bejt tebou tam necham jen skupinku tech L015 a L018 bych byt tebou dal pryc ...protoze hypani a baryci se moc nemusi ... a jestli jsi nekdy videl fight mezi Lkama ... tak to neni jako u skalar ze se natrasaj .... tohle je vjetsinou boj na zivot a na smrt ...

ja bych to udelal nasledovne ... od L015 bych si nechal samce a 2 samice to same od hypanu a ostatni byhc dal pryc ... ale v mem pripade bych si nechal L018 :) .... miluju je :)

jak chces je to tvoje volba ... pokud tam ale mas dost dreva ... na teritoria klidne bych tam tech 6 L015 nechal ... ale toho L018 dej pryc ... vsechny Lka jsou hejnove ryby ...

pokud jsi nejak ze stredoceskeho kraje tak bych i uvazoval ze bych od tebe toho baryka koupil pokud by jsi chtel ... ale jak rikam zalezi na tobe jen se snazim poradit

jak jsou ty ryby velke ?

brova

Rio Xingu není v závěrečné fázi, ryby jsou to ještě malé ....Baryk asi 5 cm, Hypik asi 7 cm, Pecky 5cm,6cm a 4x 4 cm z toho ty 4 nejmenší mám asi 14 dní. Jinak v jednom AQ nebyli, měl jsem je rozházené.Máme momentálně v provozu 6 AQ ale měli jsme jich 9,toto Xingu je sloučení 2 z nich. Baryk a Hypik jsou spolu rok a zatím mezi sebou problémy nemají.

Taky se hodně zajímám o krunýřovce, vše to záleží na akarách Krobia, jak pak ty ryby rozdělím. Pokud Xingu zůstane ve 300l, tak by konečná osádka měla vypadat takto.

6x Peckoltia vittata L 015
6x Krobia sp. Xingu
3x Platydoras costatus

Pokud Xingu přestěhuji do 720l, pak by to bylo úplně jinak. Jinak jsem z Prahy ale L 018 je moje oblíbená ryba, možná bych jí prodal pokud bych sehnal nějaké L 066. Ještě nejsem vyhraněn, co se týče L 066 a L 018 ale určo bych se Ti ozval, pokud by šla pryč L 018.

brova

Ještě k těm L 018, ty se mi nezdají jako hejnové......co jsem o nich četl, tak mít v AQ 2 samce je prakticky pro jednoho jistá smrt. Doporučuje se chovat buď jedinec a nebo pár ........ale mám to vyčtené, praxi ne.

Pecky jsou v pohodě, samci mají teritorium kolem 30x 30 cm, kořenů je dost....jsou tam kvůli nim.

brova

A ještě jedna reakce, omlouvám se, že to píšu na etapy ale jsem v práci a občas musím odeběhnout. Boj na život a na smrt jsem už bohužel u L krunýřovců viděl, ale na druhou stranu jsem viděl to samé i u skalár. Oni se nezdají ale dokážou to taky pěkně rozbalit, hlavně odchytové. Tam to také končí smrtí....bohužel.

Jirka

tak to je pohodicka ja jsem taky z praglu ... ja mam v 200L 3x L018 ... vzhledem ktomu ze dospivaji nejak v 4 letech zivota doporucuje se chovat ve skupine a potom nechat jen jednoho samce :)

Jirka

a do 720L bych ja osobne si zas nedal L015 ale uz bych volil vjetsi peckoltie ... napr ... peckoltie sabaji :)

brova

....to je náhodička, krajani. Tomu rozumím, skupinu a pak nechat jednoho samce. To je paráda ti krunýřovci, po cichlidách jsou to moje nejoblíbenější ryby. Pak ale se přebytečných L zbavovat, to by mi trhalo srdce. Proto to musím pečlivě zvážit.

brova

Je pravda, že L 015 by tam ani nebyli vidět. Proto bych tam k nim dal asi i L 066 ale teď je import L skoro stopnutý a tak se vše špatně schání.

Jirka

znam dobre zasobovaneho chlapka ......

a jinak ty L066 jsou lehke na odchov ... skoro vsechny hypani .... jsou lehky na odchov ... za to L018 v CR mozna i v evrope jete nikdo nerozmnozil ... bez pouziti leku

Jirka

no tak vzhledem ktomu ze bych treba mel pozdeji tak za rok dva par dalo by se pak uvazovat jestli by jsi nechtel krasneho baryka okolo tech 15 cm ... :P a ten chlapek ma i pekne velikosti hlavne to tam ma treba 3 mesice takze uz zerou a vsechno ...

Jirka

a jeste sem se chtel zeptat jestli by jsi mel zajem o F1 Pterophyllum sp. Nanay 5ks ... pul roku stare ... dal sem prednost paru geophagu ... porizovaci cena skalar byl 100kc kus .... ted bych je dal za 200,- vsechny jen abych mel za krmeni

brova

Díky za nabídku ale protože jsme rušili nedávno 2 AQ, tak bych na ně neměl místo.

S tím krmením je to dobré, když máš zdroj a už jsou navyknutí na krmení. Co já jsem se s nimi natrápil, než začali žrát ale už jim můžu dávat vše a spořádají to bez problému. Neříkám, že bych nebyl rád kdyby se mi podařil nějaký odchov ale zas tak důležité to pro mne není.......větší radost mi děla fungující osádka, kde nedochází moc k násilí a úmrtí.

Jirka

taky taky :)

Lary

Když tady čtu přispěvky od Jirky tak bych řekl že má docela kontakty. Chci se zeptat mám sice zamluvené Geophagus Tapajos, ale bral bych i jiné druhy Geophagů. Nemáš nějaké na prodej nebo někoho známého kdo je má.

Jirka

ahoj tak momentalne mam asi 100 mladych geophagu pindare 1 tydne stare ... uvidime kolik jich prezije jinak Red heady taky chci jsou to krasne ryby ..... ale chtel bych uz dospelejsi tak rok stare :D jinak sem na dovolene teda ted doma na skok ... jinak tapajosy muzu jen doporucit

jinak pokud budu prodavat ty pindare tak je budu prodavat tak za 2-3 mesice + - bych to videl

a tesime me ze se tu taky nekdo zajima o geophagy
nejpozdeji v nedeli jsem tu oujeee :D

Lary

Taky jsem rád že jsem narazil na někoho kdo se o Geophagy taky zajímá. Jinak až budou k odběru ty Pindare tak dej vědět určitě bych měl zájem můj email - fontos@ktkadan.cz. A kdyby jsi chtěl Tapajose tak mám slíbeno nějaké mladé kusy, ale až od Září. Kontakt na tohoto chovatele je kultas006@centrum.cz skus se domluvit třeba bude prodávat i starší ryby. Tady je foto akva které čeká na Geophagy.

Lary

300l pro Geophagy

Lary

Tak snad teď
Obrázok

Jirka

krasna nadrz .... doporucuju zrnitost pisku ne nad 2mm :) ale to je jen dodatek :)jo urco se ozvu a za kolik ma ten chlapek Tapajosy ? :)
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Reklama

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 44 hostia