Voda

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: Voda

Poslaťod huhu » Štv 03. Okt 2013 20:21:18

Niesom odbornik, ale podl mna mas vodu tvrdsiu jak diamant :) A dost zasaditu.

skus nieco pocitat (napr tu: http://bigcichlids.6f.sk/voda-kh-gh-ph.p92.html) ale alebo si merala zle alebo je ta voda fakt velmi tvrda...
huhu

Images: 10
Has thanked: 9 times
Been thanked: 7 times

Reklama

Poslaťod Cichlidka » Pia 04. Okt 2013 10:58:27

simon píše:
Cichlidka píše:Spravila som test, ale neviem, co znamenajú hodnoty, ci su dobre, alebo nie :)
Prosím o radu -
Ph niečo medzi 8 - 8,5
Kh cca 180, mozno kúsok viac
Gh 150
NO2 - 0
No3 - niečo medzi 0 - 20

Podstatné je, aby si VEDELA, čo znamenajú. Potom budeš vedieť, či je voda vhodná pre ryby, ktoré chceš a či ju môžeš napúšťať alebo vymieňať.

Ďakujem ti ako skusenemu akvaristovi za multicenné rady... Velmi si mi pomohol, musíš byt na seba pyšný :clap
Obrázok užívateľa
Cichlidka

Has thanked: 6 times
Been thanked: 0 time

Poslaťod simon » Pia 04. Okt 2013 11:26:17

Cichlidka píše:
Ďakujem ti ako skusenemu akvaristovi za multicenné rady... Velmi si mi pomohol, musíš byt na seba pyšný :clap

Prepáč. Nie som skúsený akvarista. Ja som ťa len chcel trochu podpichnúť, lebo o tejto téme sa už na portáli veľa popísalo, takže všetko by bolo len opisovanie.
Ale naozaj musíš vedieť, teda aj ten kto ti chce poradiť, aké akvarko budeš zriaďovať, čo v ňom bude, aké ryby atď.
Voda môže byť mäkká, stredne tvrdá, tvrdá. Ďalej kyslá, neutrálna, zásaditá. Okrem všetkej tej chémie, ktoré obsahuje, je obré vedieť aj koľko obsahuje dusitanov a dusičnanov.
A nie som na seba pyšný. Som veľmi skromný a tichý chalan. :sweat
Obrázok užívateľa
simon

Has thanked: 37 times
Been thanked: 19 times

Poslaťod Cichlidka » Pia 04. Okt 2013 12:30:22

simon píše:
Cichlidka píše:

Prepáč. Nie som skúsený akvarista. Ja som ťa len chcel trochu podpichnúť, lebo o tejto téme sa už na portáli veľa popísalo, takže všetko by bolo len opisovanie.
Ale naozaj musíš vedieť, teda aj ten kto ti chce poradiť, aké akvarko budeš zriaďovať, čo v ňom bude, aké ryby atď.
Voda môže byť mäkká, stredne tvrdá, tvrdá. Ďalej kyslá, neutrálna, zásaditá. Okrem všetkej tej chémie, ktoré obsahuje, je obré vedieť aj koľko obsahuje dusitanov a dusičnanov.
A nie som na seba pyšný. Som veľmi skromný a tichý chalan. :sweat

Voda je tvrdá, bývam pri BA, takze iná ani nebude. Ph je vysoké, ako som spomínala 8, mozno aj 8,5, môžem kúpiť ked tak pripravok na jeho zníženie. Dusitany aj dusicnany som písala - NO2 je 0 a NO3 mozno 10. Rybky chcem nejake caeruleus, estherae red red, socolofi, mozno saulosi alebo letrinops - s osadkou som sa chcela ešte poradit, ale predstava je zhruba takáto. Ja som úplný zaciatocnik, a ešte k tomu som baba ( beriem to v tejto oblasti ako hendikep ) :wasntme a ver mi, ze skôr, ako sa niečo opytam tak hľadám a aj googlim, ale nie vždy nájdem odpoved, občas nájdem viacero rozličných odpovedi, a tak si ich potrebujem overiť. Ospravedlňujem sa, ak sa pýtam hlúposti, ale každý sa raz učil a každý raz začínal.... Ako dobre mu vtedy prišla vhod pripomienka alebo názor skusenejsieho... :think
Obrázok užívateľa
Cichlidka

Has thanked: 6 times
Been thanked: 0 time

Poslaťod stiff » Ned 06. Okt 2013 12:54:32

Cichlidka píše:Spravila som test, ale neviem, co znamenajú hodnoty, ci su dobre, alebo nie :)
Prosím o radu -
Ph niečo medzi 8 - 8,5
Kh cca 180, mozno kúsok viac
Gh 150
NO2 - 0
No3 - niečo medzi 0 - 20

Máš tam chyby pri KH a GH. Akoby tam bola jedna nula naviac. Aj tak to nesedí (podľa mňa) KH by malo byť menej ako GH. GH je celková tvrdosť, KH je uhličitanová tvrdosť, ktorá sa na celkovej podieľa nejakým podielom + zvyšné soli, minerály, preto by KH malo byť menej ako GH. Niekde máš chybu, teda okrem tej nuly naviac. PH je statočne vysoké. To bolo merané v zabehnutej nádrži, alebo vo vodovode? Aký test?
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod simon » Ned 06. Okt 2013 18:19:40

Niečo som predsa len musel nalistovať. Tak v skratke: Na malawské akva máš dobré hodnoty. Najlepšie je, keď nemusíš vodu upravovať a môžeš napúšťať hneď z vodovodu.
Je to veľká výhoda.
pH: 8-8,5 máš dobré (zásaditá voda by mala mať hodnotu 7,5-9,2)
GH: 150 (to je tá nula, o ktorej písal stiff) asi je to tých 15. (stredne tvrdá voda v rozmädzí 10-20) Ak je 15, je to OK.
NO2: dusitany max. 0,05 mg/liter (v prírode 0,01-0,05mg/l) Nula je OK.
NO3: dusičnany mali by byť do 50mg/liter. Ak máš do 20, je to OK.
Tieto hodnoty nemám v hlave, lebo mám dobrú vodu s dobrými hodnotami už z vodovodu, podobne ako ty. Odvtedy, ako zom prvý krát meral, som to už nerobil. Sledujem správanie rýb. Pri pravidelnej výmene vody, dobrej filtrácii, prevzdušňovaní by to malo fungovať. Niekto ani neodkaľuje, resp. nemusí, ak nemá prerybnené. To je aj môj prípad. Takže len toľko. :mrk
Obrázok užívateľa
simon

Has thanked: 37 times
Been thanked: 19 times

Predchádzajúci

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 55 hostia