Vymena vody raz za tyzden - mytus ci nie?

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: Vymena vody raz za tyzden - mytus ci nie?

Poslaťod Matej » Ned 20. Mar 2011 22:28:57

Pekne prirovnanie admin, aj to nejako tak bude :)

V mojich podmienkach v tomto 600L akvariu uz mam odsledovane ze tie 3 tyzdne su pri mojej filtracii a zarybneni take optimalne. Ryby nejavia absolutne ziadne zmeny v spravani, ziadne problemy... Ked to necham dlhsie tak zacne voda trosku menit farbu, predpokladam ze to bude to od krmiva, pretoze ked krmim menej tak to vydrzi dlhsie, kludne tych 4-5 tyzdnov.

Ten raz co som nemenil vodu 6 tyzdnov uz bolo moc, tam som videl ze ryby sa zacali chovat inak, nevrhali sa na krmivo a to je pri tropheusoch vzdy divne :) ale po vymene vody sa vsetko vratilo do normalu. Vtedy som mal ale len jeden kanister a nepouzival som keramiku, cize teraz by to asi znieslo aj dlhsi cas. Potom by ale uz bol v akvarku neporiadok, ta masa ryb co tam mam aj vcelku dost vyprodukuje :) Hlavne tie kable od gibicepsa stoja za to :)
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 3
Has thanked: 11 times
Been thanked: 56 times

Reklama

Poslaťod kofola » Pon 21. Mar 2011 6:28:37

V podstate suhlasim so Sterom. Je to velmi individualne a zavisi to velmi od filtracie, rozmerov akva a zlozenia a hustoty osadky. Uvediem priklad:
Mam v stojane 4 rovnake nadrze 120 x 70 x 35 cm (d x s x v) t.j. cca 300L. Vo vsetkych je rovnaky vnutorny biofilter s rovnakym objemom pohanany malym cerpadlom. V nadrzi, kde mam 20ks Fire Fish mozem menit vodu raz za 2 tyzdne a je to v pohode. Jedna sa o dospele ryby. V nadrzi pod nimi mam 20ks dospelych Tropheus Duboisi Maswa vo velkosti 12-16 cm. + pri tropheusoch je este 1L zeolitu pohanany bublifukom. Keby som trofikom nevymenil polovicu vody kazdy tyzden zacali by sa dusit. Je to na nich vidno uz vo stvrtok, piatok (vodu menim kazdu sobotu), ze zacinaju byt agresivnejsie.
Krmim v oboch nadrziach pomerne rovnako, aj ked inym zlozenim krmiva. Proste tropheusi su vacsi bordelari a viac :moon
Obrázok užívateľa
kofola

Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod Matej » Str 23. Mar 2011 1:14:00

kofola píše:V podstate suhlasim so Sterom. Je to velmi individualne a zavisi to velmi od filtracie, rozmerov akva a zlozenia a hustoty osadky. Uvediem priklad:
Mam v stojane 4 rovnake nadrze 120 x 70 x 35 cm (d x s x v) t.j. cca 300L. Vo vsetkych je rovnaky vnutorny biofilter s rovnakym objemom pohanany malym cerpadlom. V nadrzi, kde mam 20ks Fire Fish mozem menit vodu raz za 2 tyzdne a je to v pohode. Jedna sa o dospele ryby. V nadrzi pod nimi mam 20ks dospelych Tropheus Duboisi Maswa vo velkosti 12-16 cm. + pri tropheusoch je este 1L zeolitu pohanany bublifukom. Keby som trofikom nevymenil polovicu vody kazdy tyzden zacali by sa dusit. Je to na nich vidno uz vo stvrtok, piatok (vodu menim kazdu sobotu), ze zacinaju byt agresivnejsie.
Krmim v oboch nadrziach pomerne rovnako, aj ked inym zlozenim krmiva. Proste tropheusi su vacsi bordelari a viac :moon

Jasne, je to presne tak, silne individualna zalezitost a treba to prisposobit situacii :) Na toto ani nepotrebujem mat X nadrzi aby to bolo uplne jasne, staci sa pozriet na reakcie v tejto teme :)

Ked vidim ako mojich skoro 50 duboisov plus dalsie ryby v pohode bez akejkolvek zmeny spravania funguje 3 tyzdne bez vymeny a ty pises ze po tyzdni to u teba vyzera na problem ... proste silna fitlracia a vacsi objem spravi svoje :)

A velmi sa mi paci to ako to podal STERO - bude to aj o mensich sokoch pre ryby pri pravidlenej mensej vymene, mensie vykyvy = spokojnejsie ryby :)
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Has thanked: 11 times
Been thanked: 56 times

Poslaťod mlaka » Štv 24. Mar 2011 21:00:03

Súhlasím. Ja mením v 300 l akváriu vodu cca 2 - 3 x do týždňa po 20 - 30 l a stačí to. Je to menej pracné a zabere to asi 15 minút. Pri výmene 100 alebo 150 litrov by som s tým zabil podstatne viac času.....
Obrázok užívateľa
mlaka

Images: 15
Has thanked: 15 times
Been thanked: 8 times

Poslaťod jusko » Štv 24. Mar 2011 21:24:41

Já mesačne vymením asi 5000 L a ešte mi pribudla chovňa doma čo bude asi 2000 L mesačne tak koľko je to asi času. A to je len výmena vody a to ostatné... :dance
Obrázok užívateľa
jusko

Images: 0
Been thanked: 29 times

Poslaťod kofola » Pia 25. Mar 2011 7:36:33

Jusko ak to mas zautomatizovane (co predpokladam ze ano) tak asi 5sec. otvorenie kohutika a dalsich 5 sec. zatvorenie - ak mas solenoidovy ventil na casovom spinaci, tak ani to nie :lol: ...ale verim ze je to tvrda drina farmarcit s tolkou vodu. Vymena sa zautomatizuje a je to brnkacka, ale obcas treba odkalit, preprat filtre, vycistit skla, krmit atd atd. Zivit sa rybami je tvrda otrocina.
Obrázok užívateľa
kofola

Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod jusko » Pia 25. Mar 2011 11:44:39

Moja automatika sú rozne dĺžky hadíc s dvoma otvormi - klasická výmena - žiadna automatika.
Niekedy to je otročina a mám veľkú výhodu - ja sa chovom rybičiek neživím,je to moj koníček - skor ,,kôň,,.
Obrázok užívateľa
jusko

Images: 0
Been thanked: 29 times

Predchádzajúci

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 25 hostia