Čo robiť ak mám problém s rybami.

Diskusia o chorobách a liečbe cichlíd

Čo robiť ak mám problém s rybami.

Poslaťod Rostratus » Uto 01. Mar 2011 21:14:45

Túto tému som založil na základe reakcie Dkollara a Pietra:

dkollar píše:Tak ma napadlo ze by bolo mozno dobre keby si napisal nejaky clanok ohladom toho ze co robit, ak ma clovek problemy s rybami. bol by tam krok za krokom popisany postup akcii : napr. hladaj zdochnutu rybu - uisti sa ze neprekrmujes - urob testy na NO2, NO3.... . takto ked sa niekto opyta zase tu istu vec, hodime sem len link na ten clanok a nebude treba stale odpovedat na tu istu otazku. mohol by si aj v kratkosti napisal ze preco je dolezite kontrolovat ten-ktory bod zoznamu pre objasnenie a osvetu. posles to adminovi, urobi z toho regulerny clanok nie len prispevok do diskusie.

PIETRO píše:Zdravím chalani. Dneska mě oslovil náš váš kolega dkollar, že společně zrealizujeme jeho výborný nápad. Určitě bych také ocenil vaše zkušenosti.
Tedy můžeme hromadně zrealizovat projekt, který zde navrhnul Dkollar??
Nechci zde prezentovat jen mé zkušenosti a sestavit model něčeho.
Napište, jaká témata by vás zajímala a dáme to společnými silami dohromady.
něco jako kuchařka pro začínající akvaristy. Vyhneme se tak zbytečným debatám a budeme odkazovat na náš společný projekt.

Rád uvítam vaše postrehy, námety ako sa vyvarovať problémom, čo robiť a ako to riešiť. Píšte to sem do tejto témy, následne sa vyselektujú dôležité veci, ktoré so spoločnými silami sformulujeme do článku, ktorý bude mať výstižný názov: Čo robiť ak mám problém s rybami.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Reklama

Re: Čo robiť ak mám problém s rybami.

Poslaťod kiLLt » Uto 01. Mar 2011 21:32:10

Myslim ze najviac chyb robia zaciatocnici prave v tedy ked akvarium nezabehnu niekto ani nevie co to zabeh akvaria vobec je niekto si myslim ze zabehnutie akvaria je tak 3-4 dni naleje tam zazracne vodicky a je to a prave toto je ta chyba. Neskor moze prist umrtie nejakych ryb ked ryby pusti do novonapustenej a nezivej nadrze ryby su v strese a pravdaze vtedy prichadzaju choroby a uz sa to vlecie s otazkami na forach preco preco preco.....no lebo.Ak som nejak moc off topic tak prepacte nechal som sa uniest.
Obrázok užívateľa
kiLLt

Has thanked: 1 time
Been thanked: 8 times

Poslaťod PIETRO » Uto 01. Mar 2011 21:39:22

Čo robiť keď mi zkolabuje filter,lebo ho na noc vypínam.
Ohledně této záležitosti bych pouze uvedl jediné. Akvárium je řízené prostředí člověkem. Jedná se o umělé prostředí, kde se snažíme přizpůsobit různé chemické a biologické děje. Určitě se jedná o velice složitý organismus v umělém prostředí, kde je velice složité udržet křehkou biologickou a chemickou rovnováhu. Není to zase tak složité jak jsi někteří myslí, pouze je důležité udržet v tomto celém procesu určitý sytém. Pokud někdo neví co je to látková výměna a nezná základní chemické a biologické poučky ať si koupí raději plastové nebo gumové rybky do vany. Je mi známo, že každý jednou začínal a udělal nespočet chyb a omylů. Akvaristika není postavená na tom pořád něco měřit, ředit atd.
Stačí si jen něco přečíst o rybách nebo biotopu, kterému se chceme věnovat a pokusit se zhodnotit naše znalosti nebo zkušenosti jiných akvaristů a v případě nutnosti se zde zeptat jak to dělají jiní.
Každý má svou recepturu a nemusí se nutně ztotožnit s ostatními. Jednomu to funguje tak a druhému jinak. Je nespočet rozdílů v technickém zařízení akvárií a v pěstírnách. Pokud si někdo myslí, že se s vodou nic neděje tedy, že voda je super čistá tak se pohybuje na velice tenkém ledě. Kolonie různorodých bakterií neosídlují pouze filtrační hmotu, ale jsou v celém prostředí akvária.
Akvárium je jeden velký organismus a jak tak pozoruji, někteří si tento celek jaksi nedokáží dost dobře představit. Ale to jsem nechtěl psát, trochu jsem odběhnul od tématu.
Zde se řeší filtrace, která je závislá na různých faktorech. Filtrace je srdcem akvária, tedy celého akvarijního organismu. Při výpadku proudu filtrace nemusí nutně kolabovat, záleží, jak masivní je určitá kolonie bakterií. Nevěřím tomu, že pokud neustále budeme přerušovat průtok systémem filtrace vše zničíme. Ale také můžeme, dosáhnout určité kritické úrovně v tomto nesmyslném modelu což se nám může vymstít. V nádrži začne masivní virulence nálevníků a různorodých protoázních organismů. Změna chemických hodnot vody. Nakonec systém může zkolabovat jako celek. Každá věc navazuje na další.
Obrázok užívateľa
PIETRO

Images: 6
Has thanked: 2 times
Been thanked: 20 times

Poslaťod pigino » Uto 01. Mar 2011 21:41:13

Môj problém bol v jednej téme takýto:

Mám obrovský problém v tom,že som si všimol z jedného dňa na druhý ako majú niektoré ryby stiahnuté plutvy a majú prudké vlnivé pohyby na mieste.Akva bolo napustené viac ako dva týždne vodou z akva,ktoré som rušil.Teplota vody je 27°c.Príznaky sa prejavili tak po 4 dňoch po prelovení.Ryby som nedával hneď po napustení,ale až po dvoch týždňoch.Nemajú žiadne zmeny na šupinách ani sa neukrývajú,nie sú plaché.Bez problémov príjímajú potravu.Napadol ma aj kožovec lebo sa obtierajú,ale to robili vždy.Dám entizol.Niekde som vygooglil,že 1 tableta na 30l vody.Hodnoty vody sú v norme.Prosím o skúsenosti,o rady.V akva je 20 rýb na 200l vo veľkosti 5-6 cm.

PIETROVA odpoveď bola:

:think: Nevěřím, že hodnoty jsou v pořádku. Pravděpodobně je vysoká koncentrace NO3, možná také No2, tedy akvárium nefunguje po biologické a chemické stránce. Jediné co lze ihned udělat a co může pomoci je vyměnit část vody za čerstvou a hodně vzduchovat. Udělej výměnu v rozmezí 1/3 objemu a také nekrm ryby minimálně 3-5 dní. Je nutné nezatěžovat nabouraný chemismus vody.

A mal pravdu.Nefungoval mi poriadne proces nitrifikácie.Akva nebolo poriadne zabehnuté.Vymenil som vodu a doložil zabehnutý filter a behom pár dní sa všetko dalo do poriadku.Nebol žiadny úhyn rýb.Pietro určite vie o čom píše.
Obrázok užívateľa
pigino
Malawi fan
Malawi fan

Has thanked: 10 times
Been thanked: 3 times

Poslaťod dkollar » Uto 01. Mar 2011 21:42:43

pre inspiraciu, toto som poslal pietrovi:

kupil som vedro krmiva. vlocky O.S.I prostar maintenance. akurat ze su to vlocky male. pre male ryby. moje maju "uz" rok. ked som tym zacal krmit tak ako som zvyknuty u sera granugreen a pod. akurat ze pruser bol, ze jak su tie vlocky male, tak ich ryby nestacili zrat. vecsina krmiva sa rozptylila po akvarku a urobila mi bordel. v jednom kuse som mal problemy s NO2. az kym som neprisiel na to cim to je. teraz davam tie vlocky len po malych davkach na 2-krat tak, aby to ryby stacili pozrat.
Obrázok užívateľa
dkollar
Prekladateľ
Prekladateľ

Images: 3
Has thanked: 18 times
Been thanked: 9 times

Poslaťod dkollar » Uto 01. Mar 2011 22:02:36

.. inak nitrifikacia je dost detailne rozpisana v clanku o penovom filtri. mozno by stalo za to povyberat z toho clanku len veci tykajuce sa nitrifikacie a urobit z toho extra clanok o odburavani skodlivych latok

http://www.cichlidportal.sk/index.php/c ... rticle/219

a zaciatok druhej casti:

http://www.cichlidportal.sk/index.php/c ... rticle/228

pripadne ked su tam nejake blbosti tak to aj opravit...
Obrázok užívateľa
dkollar
Prekladateľ
Prekladateľ

Images: 3
Has thanked: 18 times
Been thanked: 9 times

Poslaťod PIETRO » Str 02. Mar 2011 9:25:33

Jak se chová chlór ve vodním prostředí

Velice často mi akvaristé píší jak je to s chlórem ve vodovodní vodě, kterou napouštějí své akvarijní nádrže. Zdali může působit na zdraví ryb a chod nádrže. Proto vám zde velice krátce popíši jak to tedy je s chlórem ve skutečnosti je.
Chlór a sloučeniny uvolňující aktivní chlór se používají v úpravnách vody jako dezinfekční prostředky. Je to poslední operace před puštěním upravené vody do pitného vodovodního řádu většiny obcí a měst. Chlorované pitné vody musí obsahovat 0,05-0,3 mg/l aktivního chloru, aby byly zbaveny všech nežádoucích mikroorganismů. Aktivní chlór je pro všechny ryby velmi silně jedovatý. Podle našich zkušeností lze konstatovat, že koncentrace 0,05-0,3 mg.l-1 aktivního chloru při dlouhodobém působení je toxická pro všechny ryby. Dezinfekční účinky sloučenin chlóru a jeho toxické vlastnosti lze vysvětlit dvěma způsoby.

Při podrobném zkoumání chemických reakcí zjistíme, že konečným produktem reakcí sloučenin chlóru s vodou je kyslík ve stavu zrodu (O2).
Například Savo obsahuje přes 4% chlornanu sodného NaCLO. Pokud chlornan sodný nalijeme do vody, nastává okamžitě reakce za vzniku kyslíku ve stavu zrodu. 2NaCLO › NaCL + O2.

Kyslík ve stavu zrodu je mimořádně silným oxidovadlem a smrtící látkou pro většinu vodních živočichů. Jeho účinek spočívá v tom, že oxiduje (spaluje) povrchové živé buňky.
U ryb jsou nejcitlivější žábry, oči a konečky ploutví. Chlór je pro ryby toxický i tím, že se přes žaberní systém (přes chloridové buňky) dostává do krve.

Příznaky intoxikace chlorem:
Při celkovém působení chlóru se projeví především poruchy nervové soustavy. Klinické příznaky intoxikace ryb chlórem se projevují počátečním silným neklidem, ryby se snaží uniknout z nádrže, (vyhledávají náhradní dýchání) objevují se u nich svalové křeče, ryby se pokládají na bok a lze u nich pozorovat křečovité pohyby tlamy.
Při koncentraci chlóru nad 0,3 mg/l ryby postupně hynou. Povrch těla ryb je světlejší barvy. Na žábrách můžeme pozorovat šedobílý povlak.

Prevence:
ravidelně sledujeme obsah chlóru ve vodě zvláště u těch zdrojů, kde se chlór používá k dezinfekci vody pro pitné účely – úpravny vod větších měst. Používáme-li vodu dezinfikovanou chlorem k výměnám vody v nádržích, použijeme předem přípravky k neutralizaci chlóru např. AQUA Regulátor.
Obrázok užívateľa
PIETRO

Poslaťod perchess » Str 02. Mar 2011 10:12:36

PIETRO píše:Jak se chová chlór ve vodním prostředí

Prevence:
Pravidelně sledujeme obsah chlóru ve vodě zvláště u těch zdrojů, kde se chlór používá k dezinfekci vody pro pitné účely – úpravny vod větších měst. Používáme-li vodu dezinfikovanou chlorem k výměnám vody v nádržích, použijeme předem přípravky k neutralizaci chlóru např. AQUA Regulátor.

Ja pri výmene vody, tj. 30% objemu, nechávam čerstvú vodu 12-24 hodín odstáť, a tak dolievam. Ale častokrát mením 30% objemu a napúšťam priamo z vodovodu. Obsah chlóru v mojej vodovodnej vode je 0,05 mg/l. Nepozorujem žiadne zmeny v správaní rýb či dolejem odstátu vodu alebo priamo z vodovodu. Správajú sa úplne rovnako. Myslíš si že je to len môj dojem, alebo rybám pri mojej nízkej koncentrácii chlóru vo vodovodnej vode môže chlór naozaj uškodiť? Žiaden Aqua Regulátor ani nič podobné nepoužívam. Ešte upresním, že pri dolievaní vody vypínam filtráciu, počkám cca 20-30 minút aby väčšina chlóru vyprchala z vody a až potom filtráciu znovu zapínam, aby mi chlór nezničil nitrifikačné baktérie vo filtri. Pre baktérie je chlór oveľa nebezpečnejší ako pre ryby.
Mohol by som vedieť tvoj názor, veľmi ma zaujíma. Ďakujem.
Obrázok užívateľa
perchess

Images: 61
Has thanked: 15 times
Been thanked: 26 times

Poslaťod PIETRO » Str 02. Mar 2011 10:41:36

Pokud já měním vodu v tak ji napouštím přímo z vodovodního řádu.
Měním zhruba 1/3 z 600 litrového akvária. Filtraci nevypínám. Moje filtrační zařízení má velký objem a tedy dostatečnou plochu pro kolonie bakterií.
V dnešní době na chloraci vody se používá plynný chlór. Pokud napouštíme akvárium pod určitým tlakem v hadici, kde je konec hadice zúžen nebo jinak upraven a voda se rozstřikuje o hladinu nebo těsně pod ní váže na sebe další plynné látky a ty vytěsňuji určitou dávku chlóru. Chlór je prchlivá látka a při ohřáti vody urychlíme proces, kdy chlór rychleji reaguje a tím pádem ho vytěsníme. Důležitý faktor je kolik vody měníme!!! Pokud měníme vetší část objemu v akváriu je nutné použit stabilizátor například Thiosíran sodný.
K dechloraci pitné vody pro akvária nebo pro ošetření odpadních vod před vypuštění do vodních toků. Redukční reakce je analogická redukci jodu. Pro ošetření pitné vody se používá 0,1-0,3 g pentahydrátu thiosíranu sodného na 10 litrů vody.
Vodu pro juvilejní stádia necháváme24 hodin odstavenou potom ji s klidem přidám do odchovných nádrží bez použití chemie.
Obrázok užívateľa
PIETRO

Poslaťod perchess » Str 02. Mar 2011 11:22:56

Ďakujem ti, PIETRO, za odpoveď. Myslel som si že to rybám nemôže škodiť, ale dobre že si ma v tom uistil. Odteraz už s kľudom budem napúšťať pri výmene vodu priamo z vodovodu. Je to jednoduchšie a hlavne oveľa rýchlejšie a menej pracné. A ani manželka už na mňa nemusí hádzať krivé pohľady, že musí v kúpeľni obchádzať naplnené vedrá a fľaše s vodou :roll: :roll:
Obrázok užívateľa
perchess

Images: 61
Has thanked: 15 times
Been thanked: 26 times

Ďalší

Späť na Zdravie, choroby a liečba cichlíd

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 25 hostia