cynotilapia afra - nevysvetlitelny uhyn

Diskusia o chorobách a liečbe cichlíd

cynotilapia afra - nevysvetlitelny uhyn

Poslaťod Darth_Sidious » Pia 10. Dec 2010 9:00:58

Zdravim borci.

Za posledny tyzden mi poslo asi 6 kusov Cynotilapia afra. Rybky su to mlade, tak do 3cm. Horsie je, ze posli tie najlepsie kusy, pekne vyfarbene a zrave, tie mensie ostali. Mam este Yellowky a Pseudotropheus elongatus, tie sa drzia v pohode a bez uhynu.

Voda je OK, filtracia tiez (FX5, akva 480 L). Ako si mam vysvetlit takyto hromadny uhyn? Akva je zabehnute, ma nieco cez 3 mesiace a ryby su tam bez zmeny osadky asi 2 mesiace.
Obrázok užívateľa
Darth_Sidious

Has thanked: 1 time
Been thanked: 0 time

Reklama

Re: cynotilapia afra - nevysvetlitelny uhyn

Poslaťod Nawi » Pia 10. Dec 2010 16:07:46

cawes to je tazko urcit takto diagnozu,a nieje na nich nic,myslim krupicka,pliesen?niesu take schrabnute,nemaju take schulene plutvy?
Obrázok užívateľa
Nawi
Tanganyika fan
Tanganyika fan

Images: 0
Has thanked: 14 times
Been thanked: 40 times

Poslaťod Belial » Pia 10. Dec 2010 20:07:37

Ako dlho boli u teba?
Obrázok užívateľa
Belial

Images: 7
Has thanked: 7 times
Been thanked: 21 times

Poslaťod Darth_Sidious » Sob 11. Dec 2010 17:33:13

Su uplne zdrave, bez priznakov akejkolvek choroby. Ziadne plesne, krupica, su akcne, zeru, no kazdy den je ich menej. Mam podozrenie, ze ich vybijaju Pseudotropheusy... Su u mna 2 mesiace, prisli naraz s Pseudotropheusmi, len tie cynotilapie su asi o polku mensie..
Obrázok užívateľa
Darth_Sidious

Poslaťod Belial » Sob 11. Dec 2010 20:03:10

akva je dosť vešké na to, aby ich tie pseudotropheusy vybili... Ja si myslím, že problém bude niekde inde (ale do malawi sa pravdupovediac moc nevyznám, na to sú tu väčší machri)...
Obrázok užívateľa
Belial

Images: 7
Has thanked: 7 times
Been thanked: 21 times

Poslaťod PIETRO » Sob 11. Dec 2010 20:49:47

Velice rád ti pomohu najít řešení. Ale je důležité napsat veškeré různorodé informace o akváriu a rybách. Také by se hodilo popsat anamnestické příznaky těchto jedinců.
Obrázok užívateľa
PIETRO

Images: 6
Has thanked: 2 times
Been thanked: 20 times

Poslaťod Stero » Sob 11. Dec 2010 22:20:54

Presne ako píše Pietro takto sa to identifikovať nedá. To by nedokázal ani Dr Haus.
Rozpíš presne aké je tvoje aq alebo ak máš prezentáciu tu na fóre tak sem hoď odkaz.
Presne rozpíš koľko druhov cichlíd máš aké sú veľké a ak rozoznáš pohlavie tak aj to je fajn uviesť (koľko samcov koľko samíc)

Dôležité sú ale parametre vody, tvrdosť, PH, NO2- No-3, teplota vody. Čim svietiš a ako dlho? Problém môže byť v nedostatočnom vzduchu vo vode. Čím ich kŕmiš? Aká je tvoja starostlivosť o aq? Odkiaľ berieš vodu na výmenu?

Spočítaj si v aq či vidíš všetky ryby ktoré tam majú byť. Aj jedna zdochnutá rybka zastrčená niekde pod kameňom môže spôsobiť dosť veľké problémy.

No ale pokojne to môže byť aj to že sa navzájom vyvraždili čo u cynotilapia afra by nebolo až tak neobvyklé najme ak je ich v aq len pár kusov.

Skús sa rozpísať trochu viac.
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

Poslaťod Darth_Sidious » Ned 12. Dec 2010 9:16:51

Tak problem sa pomaly prenasa aj na ine ryby, a asi to bude kyslikom vo vode... Od vcera sa ryby snazia plavat pri hladine, a su v strese. Akonahle sa priblizim k akvariu, v momente sa schovaju a to takymi trhanymi pohybmi. Ked som od aq. prec, vylezu, no zas len k hladine. Aktivne su, zeru, no ten stres je divny. Doteraz ked som prisiel k aq, isli k hladine, nebali sa, cakali na zradlo.

Ryby som zratal, cynotilapii je menej, ako by malo byt. Bolo ich 18, je ich 6, no len 4 som vylovil skapate.. Takze aj tieto nezvestene ryby mozu byt pricinou?

NO2 je nemeratelne, PH je okolo 7.6, teplota 26. NO3 je 75, co je dost.

Takze mam vyhadzat kamene a najst tie uhynute ryby? To bude fuska... Mam ryby vylovit do kybla, alebo to riesit pocas normalnej prevadzky aq?

Vodu menim 1x za 10 dni, filter je Fluval FX5. Menim 25% vody, priamo z vodovodu, potom prilievam Tetra AquaSafe. Krmim vlockami Sera, potom granulami O.S.I. a raz za cas dostanu mrazenu artemiu.
Obrázok užívateľa
Darth_Sidious

Poslaťod kofola » Ned 12. Dec 2010 11:10:29

Pises ze akva je zabehnute, predpokladam, ze tym myslis ze zabehnuty je aj filter. Na zaciatok povyberaj zvysky uhynutych ryb. PORIADNE odkal dno a vymen 2/3 vody. Vymenu aspon 1/2 vody opakuj kazdy 3 dni este aspon 2x. Vyper naplne vo filtri - samozrejme v odpustenej akvariovej vode. Len pre zaujimavost zmeraj parametre (hlavne NO3) vstupnej vody.
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod Darth_Sidious » Ned 12. Dec 2010 11:21:34

Voda z vodovodu ma tieto hodnoty, merane JBL EasyTest:

NO3 - 50
NO2 - 0
GH - 21
KH - 20
PH - 7,6

Voda v akva ma tieto hodnoty, merane JBL EasyTest:

NO3 - 50
NO2 - 0
GH - 21
KH - 16
PH - 7,6

Jediny rozdiel je teda v KH...
Obrázok užívateľa
Darth_Sidious

Ďalší

Späť na Zdravie, choroby a liečba cichlíd

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 32 hostia