SOS problém s akva a rybami

Diskusia o chorobách a liečbe cichlíd

Re: SOS problém s akva a rybami

Poslaťod stiff » Pia 29. Apr 2011 8:15:01

Ak je merateľné NO2, treba vodu (3/4) vymeniť ihneď, lebo to NO2 v priebehu 1 dňe môže vybehnúť na 2-3násobok. Treba použiť hoci priamo vodovodnú vodu, tam už nejde o baktérie (tie tam doplníš so zabehnutou vodou), tam už ide o max. možné zníženie NO2, ktoré je vo vodovode nulové... NO2 je otrava - jed, takže čím dlhšie to tam ryby budú mať, tým horšie.
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Reklama

Poslaťod lamka » Pia 29. Apr 2011 17:00:06

kofola: Ďakujem za info. Mám vnútorný ponorný filter, ale odstávka má byť až za nejaké 2 týždne, tak hádam to dovtedy bude ok. Mám pre istotu kúpiť aspoň ten vzduchovací kamienok na batériu?
stiff: priateľ vymenil poobede 3/4 vody a nalial aj tú zabehnutú vodu súčasne, kým som prišla z práce. Výsledok: ak som to dobre odmerala, trošku sa zvýšilo pH asi, ale na normu, ktorú cichlidy môžu. NO3 sa drží na úrovni medzi 50 - 100 mg/l (v zabehnutej vode, ktorú odmeral priateľ, bolo vraj 100 mg/l), no a NO2 kleslo z 5 na cca 2 mg/l (v zabehnutej vode bolo 0,5 mg/l).
Inak, pseudotropheusa našiel priateľ poobede už mŕtveho, takže mi tam pláva už len párik nigra a mladá samička nigra - naberá pekne naspäť farbu (klop-klop), len má trošku rýchlejšie dýchanie oproti tým starším. Ale to možno preto, že ju stále odháňajú od svojho teritória (čo je stred akva), tak sa ich dosť stráni.
Takže čo ďalej? Mám vymeniť ešte časť vody, ak je tam ten NO2 a NO3?
lamka

Has thanked: 7 times
Been thanked: 0 time

Poslaťod lamka » Pia 29. Apr 2011 18:10:28

Chalani, neuveríte, ale práve som si všimla, že i napriek tomu vysokému NO2 a NO3 mám v akvárku malilinkaté nigríčatká :D Panebože, čo mám teraz robiť, aby prežili? Rodičia ich poskrývali predo mnou, ale všimla som si, že sa hýbali. Aké opatrenia potrebujú mladé??? Help!
lamka

Poslaťod stiff » Pia 29. Apr 2011 18:51:46

lamka píše:Chalani, neuveríte, ale práve som si všimla, že i napriek tomu vysokému NO2 a NO3 mám v akvárku malilinkaté nigríčatká :D Panebože, čo mám teraz robiť, aby prežili? Rodičia ich poskrývali predo mnou, ale všimla som si, že sa hýbali. Aké opatrenia potrebujú mladé??? Help!

:) gratulujem..! :shifty: Teraz musíš v prvom rade bezodkladne odstrániť NO2. Zajtra to pomeraj a ak niečo nameráš, zopakuj tak isto ako dnes výmenu vody a dolej to 20l zabehnutou vodou. Až sa ti to stabilizuje, pýtaj si niekde v akvaristike prachové krmivo a potom veľmi opatrne prikrmuj. Ale prikrmuj až keď nenameráš NO2.. :hi
Obrázok užívateľa
stiff

Poslaťod lamka » Pia 29. Apr 2011 19:15:59

Fuuuha, no, tak posnažím sa niečo s tým NO2 spraviť. Len budem musieť byť opatrná, aby som pri výmene vody príliš nerozvírila vodu a neuškodila tým malým a nestresovala rodičov, že? Inak, je potrebná nejaká špeciálna teplota vody teraz?
Čo sa týka tých ďalších 20 l zabehnutej vody: priateľ, keď dnes bral tých 20 l od karasa, tak súčasne čistil mu aj akva a menil vodu (asi 1/2 dokopy - celkovo má akva 140 l). Môžem i napriek tomu tých 20 l, ak bude treba, zobrať zase od karasa, hoci je sčasti nová?
Ešte ma zaujíma to kŕmenie: ryby teda do zastabilizovania akva nemám kŕmiť, hej? Nepožerú si od hladu poter, ak by to trvalo dlhšie? Aj dospelé mám potom kŕmiť tým prachovým krmivom, či ako? Neviem, o aké krmivo ide, akosi som nečakala, že budem riešiť v tejto situácii ešte aj prírastky :)
stiff, nemáš k dispozícii nejaký článok o odchove malých cichlíd? Ja absolútne netuším, ako to beží a čo k tomu treba a ako sa vyvíjajú, aké majú mať podmienky, atď. Nie je tu niekde niečo na fóre, taký nejaký manuál starostlivosti? Nejako som nenašla, popravde nestíham časovo snoriť po tom. Veľmi by som bola vďačná za akékoľvek informácie aspoň základné!
PS: Samozrejme, uvedomujem si, že možno nič z nich neprežije kvôli vode, ale keby náhodou, nech som pripravená.
lamka

Poslaťod stiff » Pia 29. Apr 2011 21:41:45

Ak pri výmene rozvíroš vodu, nikomu tým neuškodíš, treba znulovať to NO2 a to sa nedá inak, len zabehnúť akva, aby tam normálne fungoval nitrifikačný proces.. Teraz tomu proste pomôžeš dolievaním zabehnutej vody, ktorá to v podstate rýchlo naštartuje. Ak nameráš NO2, musíš ho odstrániť masívnou výmenou vody... Inak to takto narýchlo nepôjde. Samozrejme vždy pri výmene vyper aj filter, ak je zanesený, práve on podporuje tvorbu NO2. Niekedy stačia dve takéto vmasívne výmeny + 1/4 zabehnutej vody a všetko sa stabilizuje. S tým karasom si nerob starosti, jemu tá ďalšia výmena len a len prospeje..
Kŕmenie mladého poteru:
Jednoznačne najlepšia je čerstvo vyliahnutá artémia (žiabronožka) soľná. Tu si ale najprv niečo naštuduj, aby si bola v obraze. Teraz ti ale postačí aj nejaké prachové krmivo pre poter, napr. od JBL, tetra, sera... To NO2 je dôležité, preto ak je nezabehnuté akva, netreba vôbec kŕmiť 1-2dni, alebo len naozaj veľmi opatrne. Dospelých krm nejakým granulátom, ktorý máš práve po ruke, ale zasa pozor, lebo ak teraz prekŕmiš, zasa ti vybehne NO2. Je to proste nezabehnuté a ešte k tomu sú tie ryby priotrávené, takže majú sami so sebou čo robiť. Veľa potravy im teraz proste skôr uškodí, ako pomôže... Neboj, ryby vydržia bez potravy za určitých podmienok v pohode viac ako mesiac. Ak ti to požerú (myslím mladé), urobili by to tak či tak. Či by si ich kŕmila, alebo nie. Niekedy to proste tak býva, že prvé 1-2 výtery si rodičia (väčšinou samica) požerú. Jednoducho si musia overiť rodičovské inštinkty a to niekedy trvá.
Obrázok užívateľa
stiff

Poslaťod lamka » Pia 29. Apr 2011 22:30:00

stiff, ďakujem za Tvoje rady! vidno, že si profík v tomto, čomu nasvedčuje aj Tvoja webka - klobúk dole! :yes
Už len tieto otázky: Až sa zastabilizuje akva, pomaly začnem kŕmiť dospelé a malé môžem hneď tiež? resp. asi až keď sa rozplávajú, nie? koľko to asi trvá? a moja ďalšia otázka: V čom spočíva prachové krmivo (prepáč, som v tomto laik). Vo mne to evokuje, že má štruktúru prachu, teda sypké, ktoré sa nejako aplikuje do vody k poteru? Akým spôsobom to k mladým dostanem? Ospravedlňujem sa za moje pre Teba asi triviálne otázky, ale keď neviem, tak sa radšej opýtam :)
Zajtra dám prípadne vedieť, ako je na tom akva s vodou.
Ešte raz vďaka a prajem dobrú noc! :hi
lamka

Poslaťod stiff » Sob 30. Apr 2011 9:24:40

Až sa to stabilizuje, možno by stačilo kŕmiť rodičov. Oni to vedia rozdrobiť a takto zo zbytkov sa nakŕmia aj mladé. Poter toho na začiatku spotrebuje naozaj veľmi málo, takže ho stačí prikrmovať až niekedy cca 1 týždeň po rozplávaní, ak prikrmuješ rodičov. Oni sa postarajú. Poter sa pri väčšine SA cichlíd rozpláve cca 5 dní po vyliahnutí. Okrem toho sa mladý poter zvykne kŕmiť aj na riase (a tej býva v zariadenej nádrži dosť..), takže si netreba robiť starosti. Až rybky trocha povyrastú, môžeš opatrne (po maličkých štipkách) prikrmovať prachom. Prachové krmivo je najemno rozomletý granulát, zvykne sa označovať zrnitosť 00. Normálne vezmeš štipku medzi prsty a "posolíš" do vody.. :) , alebo dáš na špičku noža, lyžičky..
Obrázok užívateľa
stiff

Poslaťod lamka » Pon 02. Máj 2011 17:25:42

Ďakujem stiff, ospravedlňujem sa, nestíhala som skôr napísať.
Mno, drobce už plávajú :) Rodičia sa zdajú byť i napriek môjmu "priotráveniu" v pohodke. Mladá samička nigrafasciatum je "kvalitne" naháňaná po celom akvárku, o to horšie, že okrem páru ostala sama - nemá s kým "baviť partiu". Sliedia po nej ako psy, či náhodou nie je tam alebo onam :wring
Ale k veci. Urobili sme v sobotu druhú masívnu výmenu vody + doliatie zabehnutej. Hodnoty odvtedy sú stále rovnaké: NO2 cca 2 mg/l (kleslo z 5) a NO3 50 - 100 mg/l (dnes som merala a mám pocit, že sa to mierne zvýšilo oproti včerajšku a to na úroveň cca 100 mg/l.. ale NO2 ostalo rovnaké na 2). V akva sa začína na kameňoch vytvárať hnedá a zelená riasa. Vodu už nie je cítiť, ako predtým.
Čo ďalej? Ďakujem za odpoveď! :mrk
lamka

Poslaťod stiff » Pon 02. Máj 2011 20:03:12

Čo ďalej? Nič.. :) Sledovať vodu a keby to ešte vybeho, vymeniť. Ten test od JBL, tam tá ružová na NO2 to nemusí byť presná... Ako to je dlhšie na vzduchu, farba je intenzívnejšia, takže to môže ukazovať viac ako tam v skutočnosti je. Ak je tam zvýšené NO2, tak potom to ten test ukazuje prakticky hneď (4-5sekúnd). Pomaličky opatrne krmiť a tešiť sa z drobizgu.. :hmm
Obrázok užívateľa
stiff

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zdravie, choroby a liečba cichlíd

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 5 hostia