Pozdravujem vás priatelia.. nebite ma , nekameňujte ( i keď si možno zaslúžim) nejaký ten názor a radu by som uvítal..
za rok a pol čo som sa začal zapodievať znovu akva som sa s touto chorobou vôbec nestretol.. samozrejme popísalo sa asi tu a inde o nej viac ako dosť .. no človek sa nepoučí až kým sa neopáli.. asi pred mesiacom som mal potrebu do mojej 128-ky vymeniť jednu multispinosu lebo som mal dvoch samcov (teda aspoň som si to myslel).. našiel som spriaznenú akvaristiku (predavačku – majiteľku) mala tam jednu multispinosu, tak sme ju vymenili .. samozrejme žiadna karanténa nič (ako vždy) šup ju do akva a za asi 2 dni (po pravidelnej výmene časti vody) nabodkované rybičky - všetky.. no čo, krupica ako vyšitá.. tak som švihol nejaké FMC a costapur zdvihol teplotu za 3 dni ani znaku .. vymenil polku vody a pohoda.. prešlo niekoľko týždňov a oslovila ma ponuka darovania chovného páru akár kôli rušeniu akva. (môj pár sa mi „rozbil“). od akvaristu čo vykazoval všetky známky, že sa o ryby stará a budú v pohode.. tak som ich šupol tiež na priamo . .. prešlo niekoľko dní a pohoda až po pravidelnej výmene vody (nedeľa) včera pozerám.. kua, však tie nové sú bodkaté. – iba tie nové - moje sú v pohode bez bodiek (zatiaľ ) vopred sa ospravedlňujem poprosím o zhovievavosť, že na otázky ktoré položím, najdem možno odpovede v tejto diskusii či inde , no zatiaľ sa mi nezadarilo..
je možné, že mi tam s pôvodnej krupice niečo ostalo a moje ryby sú už odolné a tie nové to „chytili“ ?
ďalšia možno nelogická otázka – je možné že výmena časti vody môže za určitých podmienok naštartovať krupičku ?
čo mi radíte aby sa mi podobná situácia neopakovala ? (teraz, keď že sa jednalo len o pár bodiek (zatiaľ) šupol som len soľ a zvýšil teplotu. Ďakujem za reakcie