Juhoamerické cichlidky "Apistogrammy"

Diskusia o cichlidách z Južnej Ameriky

Re: Juhoamerické cichlidky "Apistogrammy"

Poslaťod PalinoBA » Sob 21. Aug 2010 16:35:06

Tak kamarati , akvarium objednane 80x40x40cm (128L) :clap

este dnes mam v plane objednat aj filter a osvetlenie prosim poradte mi ci teda 2x18W alebo 2x30W bude do mojho akvaria s apistogrammamy stacit alebo nie, a este aky filter by ste mi z vlastnych skusenosti odporucili, viem asi som uz trocha otravny ale radsej 2x meriam a raz reznem :) nechcem potom lutovat ze som kupil zle veci a platit tak za zariadenie akvarka 2 x :think:

Nikto nepise ... :cry:
PalinoBA

Has thanked: 2 times
Been thanked: 0 time

Reklama

Poslaťod DusanS » Pon 23. Aug 2010 6:54:29

Záleží na tom , ako to chceš zariadiť.Či chceš pekný biotop(kopec lístia, voda filtrovaná cez rašelinu,veľa dreva ,rastliny možno len 1-2, centrálne nejaký menší echináč, na stranu možno nejaká sagittária).Tam ti bude bohate stačiť 2x18w.Takúto variantu by som odporúčal, voda bude plná humíniových látok,ak nemáš drasticky tvrdú vodu , aj ph pojde o trocha dole a ryby sa budú v takej tmavej vode cítiť dobre.
Alebo chceš rastlinkové akva a tam použi 2x30w(úprimne mi už celé holandské ,japonské a iné záhradky začínajú ísť v poslednom čase pekne na nervy, celé to bublinkuje, je to presvetlené, ryby nemajú plné farby).Pri objednávaní filtra mysli na to , že budeš musieť niekam šupnúť rašelinu a stačí ti aj o tretinu, až polovicu podimenzovaný oproti parametrom , ktoré bude udávať výrobca.Potrebuješ kľudnú vodu, nie bazén pod vodopádom.
Ak chceš chovať apistogrammi, začni pomaly hľadať drobnú živú potravu(moina, cyclop, čierny komár), zabezpeč si stály zdroj kvalitnej mrazenej(nie nejaký poľský shit-výnimka ichtyotropic), lebo sušenými preparátmi neuspeješ.
Na začiatku vyskúšaj menej náročné, nie že hneď pojdeš do nejakých diplotaenií, caeteí a pod. , aby si nebol sklamaný.
Nech ti to v budúcnosti pláva.
DusanS

Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times

Poslaťod PalinoBA » Pon 23. Aug 2010 18:28:57

Dakujem ti za rady , moc rastlin nechcem , skor nejake kamene , koren a minimalne rastliniek ...
takze to skusim s 2x18w asi a ked sa rozhodnem chovat nieco ine tak kupim novy kryt ( 2x30w )

Dakujem ti za tu radu co sa tyka potravy, to by urcite bola nejaka z dalsich mojich otazok , lebo vobec neviem co take apistogrammy zeru :)

K tomu filtru , mozte nejaky odporucit ? Ta raselina je nutna ? Vobec som o nej nikdy nic nepocul :shock: :lol:
PalinoBA

Poslaťod Aldebaran » Pon 23. Aug 2010 19:43:44

Ono rašelina by mala obsahovať jednak rôzne humínové kyseliny, ktoré by mali rybám z tohto prostredia mala dodávať nejaké ochranné látky, pomáhať im s tvorbou ochranného slizu alebo čosi také. Skrátka by to malo byť dobré pre ich zdravie.

Okrem toho rašelina okysľuje vodu (znižuje pH) a sťažuje život rastlinám, teda aspoň podľa toho, čo som počul.
A tuším by mala zafarbovať trošku vodu do karamelova, čo je esteticky celkom verné prirodzenému biotopu týchto rýb.

Čo sa filtra týka...podľa mňa, ak chceš ísť do externého, tak určite ten najmenší ti bude bohato stačiť. Nepotrebuješ neviem aký prietok, apisťáci sú z kľudnej vody. Čiže prietok tak max. 3xza hod objem nádrže, i keď podľa mňa aj dva krát by ti stačilo.
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Images: 10
Has thanked: 6 times
Been thanked: 8 times

Poslaťod PalinoBA » Uto 24. Aug 2010 8:48:48

Ahoj Aldebaran , to chces povedat ze by mi stacil takyto filter ?

Kód: Vybrať všetko
http://www.aquaristic.net/tetratec-easy-crystal-filter-250.html?lang=1

Obrázok
:drunk
PalinoBA

Poslaťod Aldebaran » Uto 24. Aug 2010 17:40:18

tak ten by som teda za 20 eur nekupoval :)

Pozri, ak chceš vnútorný filter, osobne odporúčam kúpiť si čerpaciu hlavu (ja mám v mojej 120tke s afrikami Aquael Circulator 350tku- bohato stačí) v cene cca 10 eur a k tomu si kúpiť nejaký molitanový kváder podľa priestorových možností (cena do 2 eur) a bum, máš vnútorný filter.

Filter je oveľa lacnejší ako komerčný ekvivalent ale hlavne má omnoho väčšiu plochu pre filtráciu či už mechanickú alebo biologickú. Jediný problém je v tom, že ten modrý filtrén nevyzerá práve prirodzene, preto ho treba nejako šikovne zakryť (ja mám malé 3D pozadie v rohu, môžeš si to pozrieť tu: viewtopic.php?f=26&t=645

takže ak vnútorný tak skonštruovaný :mrk
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Poslaťod PalinoBA » Str 25. Aug 2010 9:27:52

a co zavesny filter ? apistogrammy , alebo cichlidy ako take nevyskakuju radi z akvaria ?
PalinoBA

Poslaťod DusanS » Str 25. Aug 2010 12:46:50

Závesný filter je fajn riešenie, filtračné médiá dáš aké chceš, odkrytá hladina dovolí prípadnému echinodoru vyrásť nad hladinu(to je paráda).O to že by ti vyskočili sa neboj, ja v pohode chovám polozobánky(nomorhamhus,dermogenys)pri odkrytej hladine.Ak budú v pohode nie je dovod.Ale nemysli si , že tam budeš mocť napchať viac druhov apistográm,na to je to akva malé.Budeš sa musieť uskromniť len s jedným párom , alebo skupinkou samec+hárem, podľa toho o aký druh pojde.Budeš mocť voliť (po nabraní skúseností) ešte jeden druh cichlidky(pozor aby sa veľmi nepodobali), ale na začiatok by som volil 1 druh apist. + nejaké sprievodné rybky.Začiatok ber tiež z rezervou, akva sa musí dostať do akýchsi biologických kolají, čo bude trvať nejaké 3 týždňe, až potom náročnejšie rybky.Zábeh akva urýchli nejaká nenáročná živorodka, fajn žerie-"serie", vyšší obsah dusičňanov jej nebude vadiť a nitrifikačné baktérie budú mat na osídlenie všetkého možného super podmienky.
DusanS

Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times

Poslaťod PalinoBA » Str 25. Aug 2010 14:43:23

jak jeden par :D tam dam aspon 20 rybiek :D
PalinoBA

Poslaťod Aldebaran » Str 25. Aug 2010 19:02:41

dvadsať rybiek tam dať môžeš, ale iba jeden pár, príp. trio apistogramm- tie sú naorozdiel povedzme od nejakých neoniek alebo iných tetier dosť teritoriálne, predovšetkým v období rozmnožovania. Ak by si dal do 120tky napr. dvoch samcov apisťákov, tak by si to koledovalo o škaredý boj a v tak malom akvárku by to mohlo skončiť pre slabšieho tragicky...

Takže kľudne môžeš osádku doplniť o 20 ďalších rýb, ale odporúčam nie cichlidy a hlavne niečo menšie, húfové, čo pláva vo vyšších vrstvách vodného stĺpca- napr. tetry rodu Hyphessobrycon alebo niečo podobné, treba googliť medzi tetrami hlavne, to sú malé nenáročné a kľudné ryby, ktpré by apisťákom nemali vadiť. najlepšie by boli ak by plávali vo vyšších vrstvách vody, keďže Apistogrammy sú viac ryby spodných vrstiev.
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

PredchádzajúciĎalší

Späť na Juhoamerické cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 13 hostia